Fikk Drømmestipendet:

Åsne drømmer om å bli solist i store orkestre

Åsne Røsand Bøe har fått Drømmestipendet av Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.   Foto: Privat

Kultur

Åsne Røsand Bøe fra Malvik er tildelt Drømmestipendet av Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Stipendet er på 15.000 kroner.

Dette skoleåret tilbringer hun på Toneheim Folkehøgskole, hvor dagene stort sett består av musikk.

"Jeg har vært interessert i musikk så lenge jeg kan huske, og i en alder av ni år begynte jeg å spille kornett i Vikhamar og Saksvik skolekorps. I mange år var interessen min for andre instrumenter som piano, gitar og sang minst like stor som interessen for kornetten og etter hvert trompeten, og det var først da jeg bestemte meg for å søke musikklinja på videregående at jeg virkelig fikk øynene opp for trompetspilling", skriver hun i presentasjon av seg selv. 


– Dette synes jeg er skikkelig stas

Kulturskolen i Malvik har nominert tre jenter til Drømmestipendet for 2019.

 

Korps og orkester

Hun har spilt trompet Trøndelag Ungdomskorps, Ila Brassband, og i Norsk Ungdomssymfoniorkester.

"Jeg forstod fort at å spille i symfoniorkester er noe jeg trives godt med, og ønsker å gjøre mer av. I jula spilte jeg for tredje år på rad i Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie, et ungdomsorkester som holder til i Berlin. Det å få spille med et så stort orkester på et slikt musikalsk nivå har vært en utrolig inspirasjonskilde", skriver Åsne Røsand Bøe.

Drømmen

Åsne drømmer om å kunne drive med musikk på heltid, og rett og slett bygge et liv rundt musikken.

"Etter alle de musikalske opplevelsene jeg har fått tatt del i de siste årene, har jeg virkelig forstått hvor mye musikken betyr for meg. Det å få sitte på en scene i et konserthus, i et orkester med over 100 medmusikere, og spille musikk som formidler mer enn alle ord i verden kan beskrive er en helt utrolig opplevelse. Eller det å stå alene, midt på scenen med kun et instrument i hånda, og fortelle historier som kan gripe alle som ønsker å lytte, det er en fantastisk følelse. Det er disse øyeblikkene som virkelig betyr noe", skriver hun på Etter å ha sett hvordan musikken påvirker oss alle; meg selv som spiller, de jeg spiller sammen med, og ikke minst de som hører på, har jeg virkelig forstått hva jeg vil gjøre resten av livet. Jeg vil spille på alt av store og små scener som er å finne verden over, jeg vil spille som solist med de store orkestrene, men jeg vil også spille som orkestermusiker de samme orkestrene, skriver Åsne Røsand Bøe.


– Stipendet ga meg et dytt i riktig retning

Anna Sterud Hellandsvik (26) fra Stjørdal sitter i juryen som skal dele ut årets Drømmestipend. Ni år etter at hun selv fikk stipendet.

 

100 kandidater

Drømmestipendet består av 100 stipend à 15 000 kroner – til sammen 1,5 millioner kroner. Stipendordningen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Gjennom denne stipendutdelingen ønsker de å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. De håper at Drømmestipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle mange unge kulturutøveres drømmer.