Vil formidle ny historie om bygda

Joakim Korstad og resten av metalldetektorbrødrene drifter Den gamle skole i Hegra i sommer. De har åpent hver helg fram til midten av august.   Foto: Bjørn Fuldseth

Kultur

Etter det store bronsealderfunnet i Hegra for to år siden har arkeologer funnet ut nye ting om hvordan folk levde i bygda på den tiden. Det er arkeolog og prosjektleder på bronsealderfunnet i Hegra, Merete Moe Henriksen, som åpner sommersesongen på Den gamle skole.

– Gjennom pollenalanyser og undersøkelse av stoffer som ble funnet i tilknytning til bronsealderfunnet, har forskerne funnet ut mye om bygda som folk ikke har hørt om tidligere. Det er først og fremst informasjon rundt beitemetoder, dyrkamark og landskapet i bygda arkeologen kan si noe om, sier Joakim Korstad.


 

Formidle historie

Det er de fire metalldetektorbrødrene Jørgen Korstad, Preben Korstad, Joakim Korstad og Håkon Beistad som har tatt på seg ansvaret for å drifte Den gamle skole for Hegra Historielag i sommer.

– Vi ønsker å skape liv og røre i Hegra i sommer. Formidling av historie er noe vi brenner for, og vi kommer til å ha mange foredrag og arrangement i Hegra i sommer. Mye av det vil foregå på Den gamle skole, men vi skal også ha en del historiske vandringer, sier Joakim Korstad.

Festival

Sommeren avsluttes med en nyvinning av året. Den 10. og 11. august går «Festningsfestivalen» av stabelen.

– Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Hegra festnings venner, Hegra historielag og Metalldetektorbrødrene, som arrangeres på Hegra festning. Her vil det være mye som skjer med martna, utstillinger, restaurant, ridning og aktiviteter for barna. Det vil bli et godt gammeldags marked ala det vi ser på te-programmet Farmen på TV2.

Utstillingene på Den gamle skole i sommer er:

- Lakseloftet – et laksemuseum om laksefiske i Stjørdalselva de siste 150 år.

- Skolestua – et klasserom innredet likt et klasserom tidlig på 1900-tallet.

- Karolinerutstillingen – en utstilling som tar for seg Karolinernes marsj ledet av Carl Gustaf Armfeldt gjennom dalføret

- Myntutstilling – bestående av hovedsakelig sølvmynter funnet av Metalldetektobrødrene. Den eldste mynten er fra 1651.