Fram med seddelbunken, i helga skjer det på Skogtun

- Bare så dere vet det, her ligger Skogtun. Hans Egil Ulstad viser veien til Skogtun i Forradal på globusen! Mary Fossen (t.v.) med et av sine malerier og leder i støttegruppa for Skogtun, Elin Fossbakk. Foto: Arnulf Gresseth 

Kultur

Denne helga arrangerer støttegruppa for Skogtun julemesse for 11. gang.

Dette har støttegruppa for Skogtun gjort ti ganger før. På denne tida av året fyller de bygdas forsamlingshus Skogtun med et stort vareutvalg. På lørdag og søndag fyller de huset med kunder.

- En stor del av varene er kortreiste ting som er produsert i bygda.

Vi kan nesten si «Made in Forradal», sier leder i støttegruppa Elin Fossbakk.

For av de vel tretti som har bestilt stands her, er nesten halvparten fra bygda.

Størst i lugga

- Jeg tror Gunvor Dalsnes på 87 år blir den eldste utstilleren her. Hun er en meget ivrig strikker og har et stort utvalg med sokker i alle regnbuens farger, fortsetter Fossbakk.


Ellers er vareutvalget både stort og variert fordi de ser til at det ikke blir for mange som selger de samme varene. Ikke alle får, for. eks. selge goro og smultringer.

- Men her kan folk sikre seg både favnved og kornband, malerkunst, nisser, juleduker, julesylte, trevarer, såper og kremer, saueskinn, saft, mandelpoteter, lefse og flatbrød og mange andre ting.

Sjefen baker flatbrødet

- Hvor kommer flatbrødet i fra?

- Fra bakstehella mi, svarer Elin Fossbakk, En blanding med blant annet kveitemjøl og rugmjøl gir et knakende godt flatbrød.


Litt sprøyt og litt drøyt

Latterkveld i stappfullt Skogtun

På forhånd uttalte aktørene i Forradalsrevyen at den var kjemisk rein for scenekunst. Der tok de nok grundig feil. Revyen var både spenstig og morsom, skriver Badets anmelder.


- Hvor mange frivillige får du hjelp av for å få arrangert julemessa?

-Det er vel et tjuetalls personer som stiller opp og jobber gratis for få avviklet messa, lørdag og søndag. – År etter år. -Flere venter på å bli spurt.

Farsdag

- Farsdagen er vel også bakt inn i julemessa?

- Ja, det er tradisjon. Så messa gir store muligheter til å degge litt med gubben på farsdagen. Både i form av gavekjøp og bespisning.


Thea (9) solgte julegodter på Romma

Tjente seg velfortjente kroner i julegata i Elvran søndag.


Lørdag serveres det rømmegrøt til middag og søndag kålstappe med saltkjøtt og pølser, med etterfølgende farsdagskake og kaffe. Og hvis rømmegrauten blir for feit for noen så kan de få risengrynsgraut i stedet.

Stort loppemarked

- Det er litt rotete på scenen?

- Dette skal det nok bli orden på. Det er lopper til loppemarkedet. Her er masse bra ting som skal selges til vettuge priser! Og ikke minst det er gratis inngang, men alle får en billett som er med på en ekstra trekning.

- Og alle pengene går til?

- Til huset vårt, Skogtun. Ikke til selve drifta men til vedlikehold og nyinnkjøp av forskjellig utstyr. Huset blir flittig brukt, så behovet er der.

- Og nå holdt jeg på å glemme det. Ta med kontanter, knitrende pengesedler til messa. For vi har ikke nok kapasitet på kortterminalen vår, og alle har ikke vipps.