Hedrer Ole Vig med musikkvideo til 17.mai

Leder i Stjørdal musikkård, Lillian Balsvik, vil hedre arven etter Ole Vig, som vokste opp på husmannsplassen Vikmarka på Vikanlandet, som vi skimter i bakgrunnen.  Foto: Bjørn Fuldseth

Kultur

Det som startet som en drodling om hvordan man skulle få til musikk i Elvran på 17. mai utviklet seg fort til å bli noe større. Nå tar lederen i Stjørdal Musikkråd, Lillian Balsvik, initiativ til å lage en musikkvideo med korps og kor av «Blant alle lande» der teksten er skrevet av stjørdalingen og folkeopplyseren Ole Vig, og der alle inviteres til å delta.

– Vi visste ingenting på det tidspunktet dette startet om hvordan feiringen av 17. mai ville bli. Men som den gjengen av urutinerte musikere som vi var, måtte vi i tilfelle ha noe lett å spille. Jeg hadde hørt at «Blant alle lande» eller «Nordmannssang», som den egentlig heter, var blant de letteste. Så gjaldt det bare å finne noter til den, sier Lillian Balsvik, som er ovakleiving og leder av Stjørdal Musikkråd.

Nytt arrangement

Det hele utartet seg da hun tok kontakt med korpsforumet for å skaffe notene. Hun ble etterhvert ledet videre til Norges Musikkforlag, som sitter på rettighetene til korpsarrangementet.

– Omtrent samtidig med dette hadde jeg forespurt Torstein Fosmo fra Hommelvik og å arrangere sangen for kor på nytt. Dette arrangementet presenterte vi for musikkforlaget, og det hele endte med at de ville gi ut dette arrangementet og gjøre det tilgjengelig for hele landet, sier Balsvik.


 

Belyse historien

Selv jobber Lillian Balsvik som lærer ved Ole Vig videregående skole, og hun har lenge ivret for å gjøre historien om Ole Vig, som vokste opp på Vikmarka på Vikanlandet, bedre kjent for stjørdalingene.

– Jeg satte meg ned og transkriberte alle de 23 versene i diktet, som er skrevet på dansk-norsk. Et språk jeg kan tenke meg var fjernt fra morsmålet Ole Vig lærte på husmannsplassen i Vikmarka, men likevel skrevet på en kraftig og ekte måte, sier læreren som selv har spilt sangen på blokkfløyte for sine elever for å bidra til å formidle historien og arven etter Ole Vig.


 

Spille inn video

Stjørdal Musikkråd, som er en paraplyorganisasjon for korps og kor i kommunen, har nå sendt ut en link der man kan laste ned noter for sin stemme eller sitt instrument. Der oppfordres alle til å spille inn en video av seg selv som igjen skal settes sammen til en musikkvideo av hele sangen.

– Det som opprinnelig skulle være et felles kor og felleskorps på nasjonaldagen, blir erstattet med dette prosjektet der alle oppfordres til å delta. Vi åpnet også for at folk som ikke er tilknyttet et kor eller korps til også å sende inn bidrag. Dette må vi ha inn innen 6. mai for at vi skal rekke å sette det sammen til en video som kan presenteres på 17.mai.

I prosjektgruppa, som Lillian Balsvik er leder for, har hun fått med seg Kjersti Kveli og Finn Magnus Fjell Hjelland som musikalske ledere for henholdsvis kor og korps. I tillegg er Markus Dahl-Hanssen med som lydtekniker og Freddy Lein med som bildetekniker.

– Nå har jeg på en måte gjort mitt i prosjektet. Nå er det opp til disse dyktige folkene, som gladelig har stilt opp, å ta dette i mål. Vi vet ikke hvordan dette ender ennå, og kan derfor ikke love at det blir en video ut av det til slutt, men hvis alt går etter planen skal videoen presenteres på flere ulike digitale plattformer på nasjonaldagen, sier Lillian Balsvik, som håper at dette prosjektet kan bli en Ole Vig-vekker for folk.

– For meg er det dette som er den fineste nasjonalsangen, sier hun.


 

Minimarsj

Musikkrådet har også sendt ut notene til «Mini-marsj» av Josef Vikaune til alle korpsene i kommunen. Dette er en marsj Vikaune skrev til Kvislabakken skolekorps femårsjubileum i 1980. Marsjen har selv 40-års jubileum i år, og i den forbindelse gir Stjørdal musikkråd notene av «Mini-marsj» som gave til korpsene i Stjørdal.

Josef Vikaune skrev Mini-mars til Kvislabakken skolekorps femårsjubileum.  Foto: Privat