– Når du ser 10-åringer som kommer gående alene og gråtende over grensa. Det er bare tragisk. Jeg tenker at vi må gjøre det vi kan for å få hentet disse menneskene til Norge.

Det sier brannmann Hugo Brekke som har tatt initiativ til hjelpeoperasjonen. Scenene fra Ukraina har trigget han til å bistå.

Vet hvilken dritt de står i

Med seg på laget har Brekke fått med seg Per Gunnar Fånes og Nils Sten, som blant annet har lang erfaring fra konfliktområder som Kosovo og Afghanistan gjennom sin jobb i Forsvaret. Nå oppfordrer de lokalbefolkninga til å være med på en spleis slik at at de kan reise til Polen og hjelpe flyktninger med å ta seg videre til Norge.

– Det er bare så enkelt at vi må hjelpe disse folkene. Vi har mulighet til å gjøre det, og da gjør vi det. Jeg vet hvilken dritt de står i nå, og dette appellerer til hjertet, sier Sten som selv har sett hvilke forhold mennesker på flukt lever under.

2,5 millioner mennesker har nå blitt tvunget til å flykte fra Ukraina siden Russland gikk til krig mot landet torsdag 24. februar. Det melder FNs høykommissær for flyktninger.

– Det er behagelig å sitte og vente på at de kommer hit. Men vi har mulighet til å hjelpe dem, og da gjør vi det. Det nytter ikke å sitte hjemme i stua og klage over dieselprisene. Det blir for platt, sier Brekke.

Har buss og sjåfør

De handlekraftige karene har allerede fått med seg Turbuss 1 som stiller med både buss og sjåfør.

– Bjørn Ove Rønsåsbjørg sa ja umiddelbart og tar ut både en buss og en sjåfør i en uke for å bidra, sier Sten.

Han sier at også Stjørdal og Meråker trafikkskole har sagt seg villig til å låne bort buss, men at de mangler sjåfør til denne eventuelt.

De anslår at de trenger 70.000 kroner for å realisere turen. Diesel alene drar av gårde med langt over halve budsjettet. Men begge er innstilte på å reise selv om de ikke skulle få inn nok penger, sier de to.

Han har snakket med sjefen om permisjon. Men må han bruke en ferieuke, så gjør han gjerne det dersom det kan hjelpe et busslass med flyktninger.

Jussen skaper trøbbel

– Hadde det ikke vært for Nils, så hadde jeg vært på vei nedover allerede, innrømmer Hugo.

– Jussen har stoppet oss litt. Vi må få papirene i orden før vi reiser, ellers kan vi bli tatt for menneskesmugling, forklarer han.

For selv om statsminister Jonas Gahr Støre sier at vi skal ta i mot flyktninger med både skole, mat, husly og hjertevarme. Har norske myndigheter ikke klart å få på plass et system for å hjelpe flyktningen på veien mot tryggheten. Nordmenn som hjelper ukrainere uten riktige papirer eller pass til Norge kan risikere å bli straffet som menneskesmuglere.

– Vi har vært i kontakt med alle de store, kjente hjelpeorganisasjonene for vi ble raskt enige om at vi trengte ei bestilling på denne turen i form av et oppdrag. Vi trenger hjelp av enten norske myndigheter eller en stor hjelpeorganisasjon i Polen som kan hjelpe oss med behovsprøving, forklarer Nils.

Foreløpig har de ikke funnet ut hvordan de skal løse den juridiske biten. Men går alt i orden er de klare til å legge på ut på tur.

Stor velvillighet

– Etter planen skal vi være i Krakow 30. mars. Men vi må ha de rette tillatelsene. Vi jobber som om vi skal av gårde. Går alt i vasken og myndighetene ikke får det til, så kjører vi ikke. Da donerer vi pengene som kommer inn til en av de serøse hjelpeorganisasjonene som jobber med dette, forklarer de.

De har allerede ordnet en bankkonto som flere har tilgang til og håper folk vippser.

– Den heter Ukraina og nummeret er 92 22 85 40. Vi vet at velvilligheten er stor på grasrota. Pengene går uavkortet til de som trenger hjelp i Ukraina. Så nå får vi se om de får løst problemet på toppen, sier Brekke som oppfordrer både lokalt næringsliv og privat til å bidra.

Han legger til:

– Røde Kors klarte å kjøre til Tyskland for å hente flyktninger med hvite busser i 1945. Dette må myndighetene få ordnet opp i.