Det lokale navnet i slutten av navnet kan endres.

Det har vært stort engasjement rundt forslag i kommunestyret i Stjørdal om å endre navnet på flyplassen til Hell International Airport.

I kommunestyret ble forslag på nytt navn gjort for å illustrere hva navn betyr for identiteten til Stjørdal.

Regler for slikt

Lufthavndirektør ved Trondheim Lufthavn Værnes, Lasse Bardal, forklarer at det er sentrale retningslinjer for hvordan flyplasser i Norge skal navngis.

– Flyplasser skal ha navnet til nærmeste store by, der mesteparten av flytrafikken kommer fra. Man kan velge å ha et lokalt navn i tillegg. Det er ikke noen tvil om at det er Trondheim Lufthavn, sier Bardal.

Sette beliggenheten på kartet

Bardal sier bakgrunnen for at flyplassene får navn etter dette systemet er å sette beliggenheten på kartet.

– Om man har et kart over Europa, er det en fordel å finne navnet på flyplassen på kartet, sier Bardal.

Dessverre er det ikke så mange kart over Europa som har Stjørdal eller Hell merket. Der fins imidlerid byer som Trondheim og Tromsø klart markert.

Kalles Værnes lokalt

Flyplassen kalles Trondheim Airport Værnes på engelsk. Bardal sier flyplassen bestandig har hett bare Værnes på folkemunne. Lufthavnsjefen viser til at man må ha veldig gode grunner for å ta bort det lokale navnet helt.

– Værnes er et historisk fundert navn. Området her har lange historiske tradisjoner. Lokalt kommer folk uansett ikke til å si Stjørdal Lufthavn. De kommer til å si Værnes, sier Bardal.

Navnet har betydning for ruter

Bardal forklarer at flyplassen er regionens flyplass som ligger på Stjørdal, og at Stjørdal er god vert for flyplassen. Han er klar på at det ville ha store konsekvenser dersom man i teorien kunne døpe flyplassen om til Stjørdal Lufthavn Værnes.

– Jo større marked og by man kan vise til, desto lettere er det å få nye ruter. Navnet betyr mye og spiller en viktig rolle. Et bytte vil svekke markedsposisjonen betydelig, sier Bardal.

Kan i teorien velge annet lokalnavn

Bardal sier man i teorien kan velge bort Værnes som lokalnavnet i flyplassen. Der kan man bytte med Stjørdal, Hell eller Sandfærhus, for eksempel.

– Jeg vet ikke riktig hva det er som skal til, om dette er noe Avinor kan avgjøre selv eller om andre må inn i bildet, sier Bardal.

«Airport closest to Hell»

Bardal sier bruken av navnet Hell ikke er like passende i alle internasjonale sammenhenger.

– Det med Hell er litt en gimmick. Et slagord som er brukt tidligere som et tillegg til flyplassnavnet er «the airport closest to Hell». Det kan jo passe i litt morsomme sammenhenger, sier Lasse Bardal.