Godtar Værnes-avtalen, men ikke helt

Stjørdalspolitikerne setter mye prestisje til side. Nå godtar de avtalen om Værnes kommune, men ikke helt.

Formannskapet i Stjørdal kom sammen til ekstraordinært møte om Værnes-avtalen fredag ettermiddag.   Foto: Jan Erik Sundøy

Nyheter

Dermed forsøker stjørdalspolitikerne å få diskusjonen om å slå sammen nabokommunene Meråker, Selbu og Tydal med Stjørdal, inn på rett spor igjen.

Her kan du lese mer om kommunesammenslåing og hvorfor det skjer akkurat nå: Seks viktige punkter om kommunesammenslåing.

«svarteper»

Diskusjonen i det ekstraordinære møtet i formannskapet i Stjørdal fredag ettermiddag, bar preg av at stjørdalspolitikerne ikke ønsker å bli sittende igjen med «svarteper» om det politiske spillet omkring storkommunen.

–Nå må vi se framover, mener både varaordfører Ole Hermod Sandvik (H) og Arbeiderpartiets Joar Håve.

Noen presiseringer

Det var resten av formannskapet helt enige i. Likevel ønsker stjørdalspolitikerne noen presiseringer til avtaleteksten som var framforhandlet.

Først sier Stjørdal at den opprinnelige avtalen som var framforhandlet med nabokommunene onsdag 20. april, var en god avtale.

Men stjørdalspolitikerne har likevel den oppfatningen at tre forhold ikke er godt nok dekket i avtaleteksten. Derfor ønsker Stjørdal å presisere:

Intensjonsavtalen må ikke hindre at andre kommuner kan slutte seg til Værnes storkommune. Her tenker stjørdalspolitikerne først og fremst på Frosta, men også Malvik ble nevnt i diskusjonen.

Les også: Ber stjørdalspolitikerne godta Værnes-avtalen

Stjørdalspolitikerne er også redde for å love nabokommunene for mye når det handler om framtidig samarbeid i Værnesregionen dersom den nye storkommunen blir etablert. Stjørdal presiserer at de ikke vil konkludere på forhånd, men at tjenestesamarbeidet i Værnesregionen i framtida likevel skal vurderes.

–Det interkommunale samarbeidet endrer seg hele tida. Vi kan ikke konkludere på forhånd, sier Stjørdals varaordfører Ole Hermod Sandvik.

Han avviser kategorisk at presiseringen representerer noen trussel mot kommunene som ikke blir med i den nye Værnes storkommune.

Den siste presiseringen handler om eiendomsskatt. Stjørdal aksepterer eiendomsskatt på verker og bruk, men presiserer at dersom reglene i framtida gir rom for det, så skal den nye storkommunen legge vekt på ordninger som styrker snarere enn svekker lokale arbeidsplasser.

Stemte imot

Venstres Leif Eggen foreslo at Stjørdal skulle stryke eiendomsskatt fra intensjonsavtalen. Forslaget falt med 9 mot 2 stemmer. Leif Eggen (V) og Nelly Lian (Frp) ble nedstemt.

Under den endelige avstemmingen var det bare Frp's nelly Lian som stemte imot.

Hun presiserer at det har med eiendomsskatten å gjøre.