Coop og Forr-Bo er størst. Nærings- og Handelsdepartementet bestyrer også store verdier.

– Uten Torgkvartalet ville tilstanden vært mye verre. Vi har opplevd hele tiden at Torgkvartalet er en motor for Gata, om ikke alle er enigie, så ser vi i Næringsforumet i alle fall det, sier Torstein Mørseth, sjef i Stjørdal næringsforum.

Bladet har kartlagt hvem som eier alle eiendommene i Kjøpmannsgata, og hele oversikten finner du øverst i saken!

Store endringer i gata

I løpet av det siste året har det skjedd store endringer i gata. Blant annet er det blitt flere ledige lokaler enn tidligere, og eiendommene til Coop har mindre aktivitet.

Denne sommeren skal sentrumsplanen, som legger reguleringene for området, ferdigstilles. I tillegg skal det være store gravearbeider i forbindelse med nye vann- og avløpsrør.

– Coop Midt-Norge, Trondos, har tegnet planer for hva de skal gjøre, og venter på sentrumsplanen. Det er kjempeviktig for gata at en stor og kraftig aktør som dem evner å gjøre ting der. Dagens lokaler egner seg ikke til så mye annet, så det kan se ut som det blir totalrenovasjon der, sier Mørseth.

Han sier næringslivet på den siden av gågata Trondos eier storparten av, er avhengige av forandringer man ikke har innsyn i før rammene er helt ferdigstilte.

Tomme lokaler ikke bra

Mørseth sier det er utfordringer for gata og næringslivet i sentrum med tomme lokaler.

– Med endringene fremover, og byggeaktiviteten atpåtil er eierne viktige aktører. Det går ofte bedre enn man frykter. Vi gjør avtaler for finne gode løsninger når næringslivet merker endringer. Alle er løsningsorienterte. Det må graves, og man graver jo om sommeren, sier Mørseth.

Store aktører

I tillegg til Coop Midt-Norge, er det flere andre aktører med store eiendomsmaser i Kjøpmannsgata. Primahus eier flere bygg i tilknytning til hverandre, kommunen har rådhuset og kontorlokaler i gata, og Gjensidige Stjørdal Brannkasse eier flere bygg.

ForrBo, namsosselskapet Jaras og Sivo eier sammen syv eiendommer i gata. Det gjør dem til storeiere.

– Det er klart at store eiere har en klarere oppfatning av at de har makt og påvirkningskraft. Det hadde kanskje vært uheldig om en hadde kjøpt alt. Det er viktig at vi også lytter på de som driver ett hus eller en etasje, sier Mørseth.

Aktive eiere viktigst

Lederen for nærignsforumet sier antallet eller størrelsen på eierne ikke har all verdens betydning, men at det aller viktigste er at eierne er aktive og vil utvikle eiendommene sine.

– Tidligere har vi sett at de med eierskap utenfor Trøndelag ikke har vært så aktive. Det ligger litt i kortene at lokale eller regionale eiere deltar mer. Vi ser at både store og små eiere møter opp når vi i Næringsforumet inviterer til eiermøter og handelsmøter. At alle kommer er en god forutsetning for at vi får til ting selv om vi ikke alltid er helt enige, sier Mørseth.

Ikke offensive nok

Mørseth synes ikke eierne i sentrum er offensive nok, og ønsker seg enda større vilje til å satse på fremtiden. Han nevner forbindelsen fra Kimen, langs østsiden av Torgkvartalet og til gågata som en nøkkel fremover.

– Jeg opplever at mange av eierne er levende opptatt av byen. Jeg synes ikke eierne er offensive ok. Forbindelsen mellom Kimen og Gata blir veldig viktig fremover. Det hadde vært et stort løft å få til en hyggelig gate her, slik at man ikke går gjennom en parkeringsplass. Det må vi stresse for å få på plass slik at sentrum ikke blir todelt. Det er veldig uheldig. Vi risikerer å få et nytt sentrum rundt utvidelsen av Torgkvartalet, over den nye parken og til Kimen. Da risikerer gata og aktørene der å falle langt etter, sier Mørseth.

Må jobbe tettere sammen

Næringsforumet har et prosjekt som heter Stjørdal Management p ågang. I løpet av høsten blir det klart hva næringslivet sier og ønsker.

– Senterledere er kjempeflinke til å se på sammensetningen av butikker. Det er utfordrende å få på plass like tette samarbeid mellom forskjellige gårdeiere, sier Mørseth.

Torstein Mørseth, sjef for Stjørdal Næringsforum, sier det viktigste for næringslivet er at eierne aktivt forvalter eiendommene sine og er aktive i fellesfora for næringen. Foto: Jakob Ellingsen
Kjøpmannsgata 19 eies av Primahus, som er et stjørdalsbasert utbyggerselskap i Prinor-konsernet. Foto: Jakob Ellingsen
Kjøpmannsgata 30, en av eiendommene til JSF eiendom, som består av ForrBo, Siva og Jaras eiendom. Foto: Jakob Ellingsen
Kjøpmannsgata sett fra lufta sommeren 2015. Foto: Bjørn Fuldseth
Kjøpmannsgata 36, 38 og 40 eies alle av Coop Midt-Norge, og deres over 150.000 medlemmer. Foto: Jakob Ellingsen