Hans Even snekret en smart app

– Nå blir det enklere å være hjemmesnekker.

Småbarnspappa Hans Even Dalland har programmert og grublet hver kveld og helg stort sett, i fem måneder.  Foto: Line Mette Finnøy

En god stund nå har jeg vært verdens raskeste til å dele inn bordkledning.Hans Even Dalland

Nyheter

Det har Hans Even Dalland (29) fra Stjørdal sørget for med appen «Rapid Division».

Dalland som er snekker kom på at han ville finne formelen og lage en inndelingskalkulator for alt som skal ha lik avstand.

– Alle ideer starter med et problem, eller en utfordring, og vi håndverkere bruker veldig mye tid på inndeling. Det å få deler av en totalmål til å gå opp med et totaltall. Det er det hjemmesnekkeren går og klør seg i hodet på, og det er også noe vi håndverkere bruker en god del tid på. For det er så mye av det, sier Dalland.

Lærte programmering

Han tok kontakt med utviklerfirma, men fant ganske raskt ut at han ville lage appen selv. Pågangsmotet er det ikke noe å si på.

29-åringen gikk til anskaffelse av Mac, lastet ned program og lærte seg kodespråket Swift.

– På ett tidspunkt da jeg sto jeg fast med formelen, fikk jeg hjelp av en bekjent. Ellers har jeg googlet tutorial videoer på YouTube og prøvd meg fram. Det jeg oppdaget var at det stadig var noe nytt å tenke på, men jeg valgte å ikke å se på det som problemer – bare utfordringer som det finnes en løsning på, sier Dalland.

Slipper å regne

– Du er sikkert en som er rasende flink i matte?

– Var ikke det på skolen. Midt på treet vil jeg si, men jeg regner mye på arbeid. Kanskje har det kommet med årene. Men det er kjente matematiske problemstillinger dette. Det er ikke sånn at jeg har funnet opp noe nytt og revolusjonerende.

– Hva gjør denne appen for hjemmesnekkeren?

– Det er det samme som for håndverkeren. Når noe skal inndeles med samme avstand og det skal gå opp, taster du inn to tall og så får du hvor du skal begynne og hvor du skal plassere neste planke, flis, eller hva det du holder på med. Du slipper å regne selv.

Mange potensielle brukere

Appen er tatt i bruk av mellom 74 og 100 personer så langt, men potensialet er stort.

– Har du fått noe respons på appen?

– Ja, flere har tatt kontakt, blant annet med spørsmål om jeg ikke kan lage tilsvarende app for Android-telefon. Det har vært verdifullt å få innspill og tilbakemeldinger fra de første brukerne, slik at jeg har fått justert og optimalisert appens fire funksjoner, sier Dalland. Han bruker appen selv.

Han tror det er behov for en slik type tjeneste, og nå skal han lansere appen i Sverige og USA.

– Det neste blir android-versjon. Men da må jeg programmere på nytt, og det blir ikke helt med det første, sier Dalland. Det bifalles fra kona, Astrid (28) som sitter i sofaen og ammer. Det har vært noen travle måneder.

– En god stund nå har jeg vært verdens raskeste til å dele inn bordkledning. Det tar fem sekunder fra jeg tar opp telefonen, utbryter Dalland begeistret. Han har jobbet mange timer fra spisestuebordet hjemme på By i Stjørdal.

Har satset

Rapid Division er gratis og tilgjengelig på Appstore. Dalland er spent på antall brukere framover. Han får betaling per visning. Inntektene genereres fra en liten bannerannonse på sida.

– Håp om å tjene penger?

– Ja, det har jeg. For jeg har lagt ned såpass mye arbeid, og også en del penger. Litt i meste laget for et enkeltmannsforetak, sier Hans Even Dalland. Til daglig jobber han for snekkerfirmaet Brødrene Hofstad AS.