Dødt øl blir til whisky

Flere flasker fylt med ølet Alstadberger manglet kullsyre. Det gav bryggerne en lys idé.

Ølbrygger Roar Sandodden ser over til Tautra, der whiskyen bel brent, fra hjemplassen Alstadberg på Skatval.  Foto: Bjørn Fuldseth

Nyheter

– Etter snart to år på fat smaker det godt, og dette lover veldig bra, sier Jørn G. Anderssen, sjefsbrygger og medeier i Klostergården på Tautra.

På Alstadberg

Skatvalsbyggen Roar Sandodden har sitt såinnhus på Alstadberg på Skatval. Her kan han melte eller tørke 200 kilo bygg i gangen. Det har han gjort ofte, brygget også, før ideen kom om å kommersialisere lokal ølproduksjon. Resultatet ble ølet Alstadberger, tappet på flaske og fat. Et øl brygget på 52 prosent stjørdalsmalt, bygg tørket i såinnhuset på Alstadberg. Deretter brygget hos Anderssen på Klostergården på Tautra, alt etter Sandoddens oppskrift.

I år blir det produsert og solgt over 6000 liter Alstadberger.

– Det er Alstadberger på veg til USA og tidligere har vi eksportert et brygg til Canada. Så det blir heller mer enn 6000 liter produsert i år, enn mindre, sier Sandodden.

Over 6000 liter øl produsert på korn høstet på Skatval og Tautra, og tørket i såinnhus på Alstadberg.

Piffen borte

Så skjer det for om lag to år siden, ølbryggerne oppdager at deler av et parti Alstadberger ikke har kullsyre. Ølet er for dødt. Piffen er borte. Jørn har lenge planlagt å starte med Whiskyproduksjon og hadde allerede destillert noen få parti som godgjorde seg på gamle bourbonfat i eik. Da gjør de det, Andersen legger alt til rette for å brenne partiet med Alstadberger, destillere det, ølbryggerne jakter også på et brennevin med røyksmak. Her har de plutselig råstoffet.

Etter brenninga har de 80 liter sprit med Alstadberger som hovedbase. Kan de ha en ny whisky med røyksmak fra såinnhuset på Alstadberg?

Styrken er i underkant av 70 prosent, og spenningen er til å ta og føle på...

De smaker på varen undervegs. Og flere har gjort det.

– Også whiskyinteresserte har smakt, slike skikkelig whiskydedikerte. Da snakker vi om en nerdegjeng, og de synes dette er veldig interessant og spennende, og mener at her er det mer enn nok fatpreg. De vil kjenne råvaresmaken, sier Andersen.

– Kjennes røyksmaken godt?

– Faktisk mindre enn ventet. Opplever røykpreget som godt integrert, særlig i forhold til skotsk røykwhisky. Oppsummert så er tilbakemeldingene svært positive. Og ennå går det noe tid før varen er på flaske, sier Andersen.

Før det blir tapping på flaske må styrken en god del ned fra omlag 70 prosent. Om produktet får klisterlappen whisky er også ikke endelig avklart.

Andersen legger ikke skjul på at det rører seg planer om en eller flere oppfølgere med brennevin produsert på røyktørket bygg.

Mer røykøl?

På Klostergården på Tautra er det reist et nytt såinnhus hvor tørkekapasiteten er 1000 kilo korn i gangen. Sandodden og Andersen har etablert et driftsselskap med like store eierandeler, et selskap som skal stå bak virksomheten i såinnhuset. Det er også denne våren sådd egnet bygg på Tautra. Det gamle norske to-radsbygget domen, som snart skal meltes i det nye såinnhuset.

Så kommer det nye ølsorter...

– Vi diskuterer utvikling av nye øltyper hele tiden, så det er på trappene. Da sorter med både lite og mye stjørdalsmalt, sier Sandodden. Og mye malt betyr mer enn de 52 prosent stjørdalsmalt vi smaker i Alstadberger.

Så fortsetter Sandodden...

– Det er brygget en ny type øl. Om vi skal kalle det maltøl eller ikke er uavklart, men det er stjørdalsmalt i det. Ellers kan jeg si så mye at det trolig også

vil komme en tredje type tettere opp mot jul, et øl vi ikke har brygget ennå, sier Sandodden.

– Blir det et juleøl?

– Det er ikke avklart, navnet er ikke bestemt.

Sandodden sier dette blir et kraftig øl, et øl brygget med langt mer bruk av stjørdalsmalt enn det vi kan smake i Alstadberger.

– Er stjørdalsølets mekka i ferd med å flyttes fra Stjørdal og Skjelstadmark til Tautra og Frosta?

– Vegen herfra til Tautra var i gamle dager langt enklere og kortere enn til Skjelstadmark. Hjemmefra, på Alstadberg er det tre kilometer fri sikt i luftlinje til Tautra, sier Roar Sandodden. Maltøltradisjonene står sterkt i flere deler av Stjørdal med omland. Det er vel snarere snakk om at tradisjonen sementeres, gjenerobrer tapt land og snart erobrer halve verden, enn at tyngdepunktet flyttes, legger han til.