– Er dette et fotografi av gjenferdet?

En kvinne fra Hommelvik sverger på at det ikke var en levende sjel å se i tunnelene på Hegra Festning da bildet av et par mystiske ben ble tatt den 25. juni i år.

Kroppsløse ben kom fram på et fotografi i gangene på festningen.  Foto: Privat

Bilde tatt rett etter det første bilet. Her vises ikke føttene.  

Nyheter

– Hele familien koste seg da vi utforsket det stemningsfulle festningsområdet, sier kvinnen som av personlige årsaker ønsker å være anonym.

– Da vi kom til et bestemt sted inne i anlegget, begynte kameraet å fuske litt. Etter kort tid fungerte kameraet plutselig igjen og da fikk jeg tatt to bilder på rappen. Det var imidlertid da de fant veien til kafeen for å innta forfriskninger, at overraskelsen kom.

Mystiske ben

Hommelvikskvinnen bestemte seg da for å bla gjennom bildene på kameraet.

– Jeg hadde glemt minnebrikken hjemme, så vi kjørte innom Elkjøp på Evja for å kjøpe ett nytt. Hun forteller at hun valgte et minnekort av høyere kvalitet enn hva hun vanligvis pleide å kjøpe.

– Det var en familieutflukt, været var fint og jeg tenkte at jeg skulle ta noen ekstra fine bilder å forevige for ettertiden. Da hun hadde bladd seg fram til de to bildene som ble tatt med bare et par sekunders mellomrom, sperret hun øynene opp.

– Du kan helt tydelig se at der det ene bildet bare viser en tom korridor, viser det andre et par ben i lyskjeglene på gulvet. Jeg fikk helt sjokk da jeg så det. Vi var tre stykker som så mot punktet der bildet ble tatt og jeg sverger på at ingen av oss så noen som helst annet enn den tomme korridoren, sier hun.

Overrasket

Daglig leder ved Hegra Festning, Rita Børgefjell, var på jobb i kafeen da kvinnen kom bort til henne for å vise hva hun hadde fanget med kameraet.

– Jeg kunne tydelig se det samme som henne, sier Børgefjell, som bor alene på anlegget for tredje sommer på rad i år.

– Vi vet jo at det er noe i tunellene og det hender at hunden min reagerer med å reise bust mot noe som er usynlig for meg. Selv har jeg aldri sett noe, sier hun.

Datt ned

Det skulle imidlertid komme flere overraskelser i forbindelse med bildene.

– Jeg ba kvinnen fra Hommelvik om å sende meg bildene på e-post og når jeg fikk dem, hang jeg dem opp på veggen i kafeen som en kuriositet, forteller hun.

– Men da jeg kom på jobb neste dag, hadde det skjedd noe merkelig. Begge bildene hadde nemlig ramlet ned. Og ikke nok med det; begge hadde satt seg fast bak gulvlista og det med baksiden frem! Da ble jeg skjelven!

Hallo!

Børgefjell, som i ettertid gang på gang har forsøkt å slippe bildene ned fra veggen for å se hvordan de lander, kjente at nakkehårene reiste seg av synet som møtte henne.

– Men jeg bestemte meg for å takle problemet med å gå rett på sak og ropte ut et høyt hallo før jeg ga beskjed om at bildene var hengt opp for at de skulle bli hengende. Etter det har de fått henge i fred så jeg tror vi er enige. Men jeg har blitt veldig klar over at jeg på ingen måte er alene her oppe, ler hun.

Tysk soldat?

Det har blitt gjort flere forsøk på å få klarhet i hva eller hvem som hjemsøker Hegra Festning.

– Blant annet har et team som kaller seg Norwegian Ghost Hunters vært her og undersøkt området mens de ble filmet av TV-Adressa. Da fikk de dokumentert både lyd- og lysfenomener, selv om ingenting var like konkret som bildene det her er snakk om.

– Det sies at det er en tysk soldat som går igjen. Han var skadet og ble tatt inn i festningen, hvor han ble pleiet av Anne Margrethe Strømsheim, den såkalte Hegra Lotten. Børgefjell forteller at soldaten ikke døde i festningsanlegget, men at man likevel antar at det er ham det er snakk om.

Nattevandring

Børgefjell opplever en stadig interesse for det mange mener er overnaturlige fenomener på Hegra Festning.

– Alle guidene våre får spørsmål om spøkelser og gjengangere. Derfor har jeg planer om å arrangere en guidet nattevandring en gang utpå høsten, slik at folk kan få kjenne litt på stemningen her etter mørkets frembrudd. I tillegg er også lyset i tunellene spesielt magisk når det er mørkt ute. Og for å blidgjøre festningens rastløse sjeler, synger guidene ofte nasjonalsangen når de har omvisninger, forteller Rita Børgefjell.

– Mer stemningsfullt enn det, blir det ikke.

Daglig leder ved Hegra Festning, Rita Børgefjell, forteller om en spesiell stemning etter mørkets frembrudd. Hun har planer om å arrangere kveldsvandring i gangene på festningen så folk kan få komme og kjenne selv.