Hvorfor sende tekstmelding når du kan sende ballong?

Geir Arne fant ballong med håndskrevet lapp på fjellet - ble sluppet i Manchester dagen før!

Midt på fjellet ved svenskegrensa, landet en ballong med en håndskrevet lapp fra et nyforlovet par fra England. Den hadde blåst nesten 1400 kilometer på ett døgn.
Nyheter

- Det er helt utrolig at den havnet på den andre siden av Nordsjøen og ble funnet bare ett døgn etterpå. Nå må vi nesten legge bryllupsreisen til Norge, sier britiske Louis-James Higginson på telefon fra Manchester, til Stjørdalens Blad.

Den vesle papirlappen var dårlig sikret for en ferd på mange tusen høydemeter i vær og vind. Men den overlevde både storm og en ferd på 1400 kilometer med skriften inntakt.

Den vesle lappen var limt på ballongen, og overlevde en reise på 1400 kilometer i 5000 meters høyde fra Manchester til svenskegrensa. Stjørdaling Geir Arne Rødde, kunne dermed ta kontakt med Louis-James Higginson i England. Avsenderen kunne knapt tro hva han hørte da han fikk beskjeden.  

 

Feiret forlovelsen

Lørdag 24. september feirer Louis-James Higginson (27) og kjæresten Olivia Hall (20) forlovelsesfest i Manchester. Når festen er over og gjestene har dratt hjem, bestemmer paret seg for å gjøre noe morsomt med alle partyballongene som er igjen etter selskapet.

Etter forlovelsesfesten ville Olivia Hall og Louis-James Higginson gjøre noe morsomt med ballongene som var igjen. De hadde aldri trodd at den ene ballongen skulle bli funnet av en stjørdaling bare ett døgn senere.   Foto: Privat

De taper fast lapper på heliumballongene og skriver kontaktinformasjon på Facebook, navn og telefonnummer. Høststormen Kirk herjer over de britiske øyene og ballongene fyker kjapt til himmels over den engelske storbyen.


Bikkjene oppdaget ballongen

Søndag 25. september går stjørdalingen Geir Arne Rødde tur i området rundt familiehytta i Handøl i nærheten av Åre i Sverige.  Han har med seg familiens to irsksettere Irah og Gaia. Plutselig får jakthundene øye på noe hvitt som flyr langs bakken. Det er ballongen som ble sluppet mindre enn et døgn tidligere på den andre siden av Nordsjøen.

Bikkjene blir helt ville. De er vant til å jakte på fugl og setter etter det mystiske hvite som beveger seg i vinden. Rødde ser at det er en ballong, og tror det er unger som har mistet den. Han bestemmer seg for å plukke opp søpla og ta det med seg tilbake til hytta.

- Ikke til å tro

Når han får tak i ballongen ser han overraskende nok at det er tapet en håndskrevet lapp til den. Han går tilbake til hytta og sender en melding til Louis-James Higginson og legger ved et bilde av funnet:

«Hei, du er kanskje avsenderen av denne. Jeg fant den i dag i fjellene i Sverige, mellom Åre og grensen til Norge, sør for Ånnsjøen, omtrent 1000 meter over havet».

 Snart får han svar fra Manchester:

«Hei Geir, wow det er fantastisk. Ja jeg sendte ballongen for å se hvor langt den kunne fly. Det er ikke til å tro, jeg bor i Manchester….»

De to melder fram og tilbake og kommer fram til at stormen må ha tatt ballongen med seg på den lange ferden.

Ville gjøre noe spesielt

På telefon forteller Louis-James at han aldri hadde forventet at den skulle havne så langt borte.

- Etter forlovelsesfesten hadde vi så mange ballonger som vi ikke visste hva vi skulle gjøre med. I stedet for å kaste dem, fant vi ut at vi skulle gjøre noe spesielt. Så vi skrev lapper som vi tapet på, og ville se om noen fant dem. Vi hadde forventet at de kanskje skulle lande et sted i England, kanskje Yorkshire eller Newcastle hvis vi var heldige, sier han.

Trodde det var en spøk

Briten som til vanlig jobber i et supermarked i Manchester, forteller at paret fikk flere meldinger fra andre som hadde funnet ballonger, men de bodde i nabolaget. Derfor var overraskelsen stor da de fikk melding fra Geir Arne Rødde i Norge.

- At en av ballongene havnet der er helt utrolig. Jeg trodde først at det var en spøk. Den må ha blitt tatt av stormen. Det hadde vært utrolig morsomt å reise til Norge en dag og treffe Geir, og kanskje se nordlyset, sier 27-åringen. 

Geir Arne Rødde fra Stjørdal gikk tur ved Handøl i Sverige, på et sted han aldri før hadde gått, og som han sier det ferdes lite folk i.   Foto: Privat

 

- Morsomt funn

Geir Arne Rødde synes historien er morsom, og sier at det var flaks at lappen i det hele tatt var lesbar.

- Dette var kult. Først kjente jeg ikke igjen nummeret, for det sto ingen landskode. Men da jeg sjekket navnet hans på Facebook skjønte jeg at den faktisk var sendt fra England. At den var sendt bare dagen før er jo helt utrolig, sier Rødde.

Han forteller at stedet han gikk på søndag er ganske øde. Selv hadde han aldri gått der før, og det er lite folk som beveger seg i området.

- Sannsynligheten for at det skulle være folk der som ballongen landet var veldig liten. Det var første gang jeg var akkurat der og det er et ganske utilgjengelig fjellområde, sier Rødde.

Nå utelukker han ikke at han legger turen innom brevvennene i England neste gang han er på reise.

- Det hadde vært artig dersom vi er i de traktene. Jeg må i alle fall huske å gratulere ham  med bryllupet. Men da sender jeg heller en tekstmelding. Jeg tror det er større sjanse for at den kommer fram, sier Rødde.

Værkartet fra det aktuelle døgnet viser at vindretningen stemmer overens med stedet ballongen ble sluppet fra og hvor den landet.   Foto: Meteorologisk institutt

Stemmer med vindretningen

Vakthavende statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Helge Strand, sier til Stjørdalens Blad at den antatte ballonferden stemmer overens med vindretningen det aktuelle døgnet.

–Det er nok fart i vinden til at den kan ha brukt ett døgn fra den ble sluppet til den landet. Det var normale vindforhold i den delen av atmosfæren. Det blåste 20 sekundmeter i 5000 meters høyde.

Han sier at vinden på bakken ikke har så mye å si i dette tilfellet. Det er vinden i høyden som bestemmer retning og hastighet på en slik ballong.

–Dersom den ene ballongen kom lengre opp i høyden enn de andre ballongene, så kan den ha blitt ført langt av sted. Men det blir veldig stor trykkforhold i høyden så det er flaks at den ikke har punktert på vei opp, sier Strand.

Jakthundene Irah og Gaia trodde ballongen var en fugl og ivret etter å fange den.