Nå er boka om Værnes Kirke klar

Den ferske boka om Værnes Kirke presenteres under et åpent møte i kirka i kveld.

Kjell Erik Pettersson presenterer i kveld den nye boka om Værnes kirke.  Foto: Jan Erik Sundøy

Nyheter

Det lokalhistoriske praktverket er rykende ferskt fra trykkeriet. Fra onsdag vil boka om Værenes Kirke være i salg hos bokhandlerne.

Middelalderkirke

Kjell Erik Pettersson i Stjørdal historielag gleder seg. Lokalhistorikeren har vært redaktør for boka som tar for seg starten og utviklingen av Værnes Kirke. Værnes rangeres som en av de 10 viktigste middelalderkirkene i Norge.

I boka presenterer forskere aller siste nytt om kirka. 15 forskere har vært med og gitt bidrag til boka.

År 1141

– Vi vet blant annet at tømmeret i den eldste delen av kirka som er koret, er fra år 1141, sier Pettersson.

Da ble tømmeret i takkonstruksjonen lagt på plass. Det viser dendrokronologiske undersøkelser. Aldersbestemmelsen er basert på telling av årringer i tømmeret. Metoden gir en veldig presis datering av sesongen tømmeret ble hugget.

– Sannsynligvis ble tomta plukket ut og murarbeidene påbegynt noen år før 1140, tror Kjell Erik Pettersson.

Stort løft

Boka om Værnes Kirke er trykket i 1.500 eksemplarer. Boka representerer et betydelig økonomisk løft for historielaget. De håper nå at boka om Værnes Kirke blir årets julegave i Stjørdalsområdet.

– Boka er trykket i stort format og den inneholder veldig mange bilder. Dette er en praktbok som bør finnes i alle hjem i Stjørdal, sier Kjell Erik Pettersson.

Presentasjonsmøte

I kveld inviterer Stjørdal historielag til åpent møte i Værnes Kirke. Her blir den nye boka og mye av den nye forskningen om kirka presentert.

Møtet er åpent for alle interesserte. Her blir det også anledning til å kjøpe boka.