Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt ga torsdag sin tilrådning om effektivisering av politidistriktes lokale struktur til Politidirektoratet (POD).

Moe foreslår at Trøndelag politidistrikt skal ha 7 tjenesteenheter og 20 tjenestesteder.

Værnes lensmannsdistrikt, bestående av kommunene Frosta, Stjørdal, Meråker, Selbu, Tydal og Malvik, blir stående med tjenestestedene Stjørdal lensmannskontor, politipost Trondheim lufthavn og Selbu lensmannskontor.

Tydelig

Meråker-ordfører Kari Anita Furunes har kjempet hardt for å beholde lensmannskontoret i Meråker.

– Vi har vært tydelige på hva vi mener, og har skrevet en omfattende høringsuttalelse på hvorfor vi skal ha et lensmannskontor i bygda. Jeg forventer tilbakemelding og begrunnelse fra politimesteren på hvorfor ikke våre argumenter ble hørt, sier Furunes.

POD vil bruke tiden fram til midten av januar 2017 på å behandle politimesternes tilrådninger, og vurdere disse opp mot gjeldende krav og retningslinjer.

Det skal tas nødvendig hensyn til lokale forskjeller og behov. Det vil være dialog om dette i politiets nasjonale ledergruppe både i desember og januar, for å sikre best mulige løsninger for politidistriktenes lokale struktur.

Når POD har besluttet ny tjenestestedsstruktur, starter en periode på åtte uker der berørte kommuner har anledning til å klage til Justis- og beredskapsdepartementet.

– Det er ikke fattet et endelig vedtak ennå, og vi gir ikke opp, understreker Furunes.

Kritisk

Ordføreren nevner E14, jernbane, asylmottak og store anlegg som grunner til at politiet skal ha fast base i Meråker.

– Noen av oppgavene kan løses av andre, men langt fra alle. Hvordan er disse oppgavene tenkt løst, og av hvem? Det viktigste for Meråker er hva innbyggerne skal forholde seg til. Mye av hensikten med reformen er forebygging, men jeg kan ikke se at den biten blir noe bedre uten et lensmannskontor, sier Kari Anita Furunes.

Det er sagt at alle kommuner skal ha en politikontakt, som en slags erstatning for dagens lensmann og lensmannskontor. Denne personen skal være til stede minst én gang i uka.

– Jeg er kritisk til rollen som disse politikontaktene skal ha. Her er det viktig med ansvarliggjøring og bemyndigelse, mener Furunes.

Respekterer uenighet

Politimester Nils Kristian Moe forstår at en del kommuner er skuffet og uenig i hans endelige forslag til ny struktur.

– Det respekterer jeg. Det er et krav om at politiet skal være til stede jevnlig, og vi skal ikke være mindre i Meråker i tiden framover. Det er utestyrken som utgjør den viktigste beredskapen, og det krever mye folk for å få døgnet til å gå rundt, sier Moe.

– Det skal bli minst like trygt å bo i Trøndelag, selv om det blir uten et lensmannskontor i enkelte kommuner, legger han til.

– Hvorfor Selbu lensmannskontor og ikke Meråker lensmannskontor?

– Nå er det ikke slik at de to er satt opp mot hverandre. Det har ikke vært enten eller. Men i Selbu og Tydal er det et nedslagsfelt på rundt 5.000 innbyggere til et lensmannskontor, sier Moe.

Motoren

Han mener det er viktig at det blir opprettet en egen politipost på Trondheim lufthavn Værnes som har ansvaret for egen drift. Og Stjørdal lensmannskontor blir den store motoren i Værnesregionen.

– Det er der den viktigste beredskapen finnes, og den skal forsterkes mer, sier Moe.