- Endelig er plogen i jorda

Ikke rekordtidlig vår, men nå er våronna i gang.

Det er lett sandjord i denne delen av bygda. Karl Henry Skjervold, på plogen, kan fortelle at her trenger man ikke å grøfte jorda. Den er selvdrenerende.  Foto: Arnulf Gresseth

Nyheter

– Det blir ikke spesielt tidlig våronn i år, sier Karl Henrik Skjervold på gården Vinge nedre, i Skatval. Men nå har vi i alle fall fått plogen i jorda.

Tirsdag ettermiddag kunne bonden på Vinge montere treskjærsplogen på traktoren og sette den i jorda og sikte seg inn på en stolpe nede ved sjøen. For det er viktig at de første forene blir snorrette. De skal være mal for resten av plognaden.

Telen har gjort sitt

Karl Henry Skjervold skal snu ca. 100 mål med åkerland før han kan begynne å så korn. Jorda er fin å bearbeide denne våren. Telen har gjort sitt til at den er porøs.

– Hvilken kornsort skal du så her?

– Jeg sverger til byggsorten Tyra. Den blir tidlig moden, den gir gode avlinger og er stråstiv, slik at man unngår legde, om høsten skulle bli skikkelig våt.

– Men det kan vel bli for tørt også?

– Det er jo sandjord her, så det kan det bli. Men det er sjelden at manglende nedbør reduserer avlingene.

– Her er langt forskott?

– Ja, det er ca. 500 meter fra gården og ned til fjæresteinene, svarer Skjervold. Så det er nesten litt monotont å sitte å pløye akkurat her. Når jeg har gjort en runde med traktor og plog så er kilometeren unnagjort.

Tresking i august

– Når kan du høste her, om du får en vanlig sommer?

– Hvis jeg får kornet i jorda denne uka, kan det bli tersking i begynnelsen av august. Men som vanlig er vi avhengig av godt og tjenlig vær, som det heter. Det er noe som heter trøndervær, vet du!