Skal måle krefter mot nordiske servitører

Maria Moldver (19) fra Saksvik representerer Norge i Helsinki.

Maria Moldver (t.v.) representerer Norge i nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger. Her sammen med lagleder Jan Morten Gjesdal og servitørkollega Maria Suarez.  Foto: Privat

Nyheter

– Det er skremmende å tenke på at jeg skal representere Norge, men samtidig veldig gøy også. Det blir en unik erfaring, og jeg kommer til å ta med meg mye kunnskap uansett hvordan det går, sier Maria Moldver til Bladet.

Kokkelærlingene Tord Johnsæter og Simen Buvik og servitørlærlingene Maria Suarez og Maria Moldver skal over to dager konkurrere mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island. Alle fire kommer fra den anerkjente restauranten Statholdergaarden i Oslo.

– Spent

Konkurransen, som i år finner sted i Helsinki, starter med teori- og matematikkoppgaver fredag formiddag. Etter lunsj begynner lærlingene med fagspesifikke praktiske oppgaver.

Mens kokkene den første dagen skal lage en to-retters meny med kjente råvarer, skal servitørene blant annet transjere, flambere, dekke bord, brette servietter, mikse drinker og gjenkjenne vin.

Lørdag skal lærlingene bryne seg på ukjente råvarer fra en «mystery box». Det hele avsluttes med evaluering og bankett før vinnerne blir kåret sent lørdag kveld.

– Jeg er veldig spent. Dette blir noe helt annet enn tidligere konkurranser. Vi har alle lyst til å vinne, sier Maria Moldver.

De siste forberedelsene ble gjort unna i Norge. Etter ankomst til Helsinki har det vært blant annet sightseeing på programmet.

19-åringen flyttet til Oslo etter fullført videregående skole på Ole Vig i Stjørdal, og skal etter planen ta fagbrev som servitør i juni. Hun har vært servitørlærlig ved Statholdergaarden i drøye halvannet år nå.

Erstatter norgescupvinner

I utgangspunktet er det vinnerne av norgescup for kokk- og servitørlærlinger som skal representere Norge i den nordiske konkurransen. I årets norgescup vant Maria Suarez servitørklassen sammen med Andreas Gøbel.

Reglene i den nordiske konkurransen sier imidlertid at lærlingene kun kan delta én gang. Ettersom Gøbel også deltok i fjorårets nordiske mesterskap, erstattes han av Maria Moldver.

LES OGSÅ: Maria tok bronse med 40 i feber

Det samme er tilfellet for kokkelærlingene.

I år som i fjor er det altså lærlinger fra Statholdergaarden som skal representere Norge i konkurransen. Det imponerer NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold.

– Statholdergaarden er en av de aller fremste lærebedriftene i norsk reiseliv, og det er langt fra overraskende at det er lærlinger fra Bent Stiansens talentfabrikk som i år igjen skal representere Norge, sier hun i en pressemelding.