Ordførerblokka sprekker

Venstre bryter ordførersamarbeidet i Stjørdal etter 18 år.

Venstre og Leif Eggen trekekr seg fra ordførersamarbeidet i Stjødal.  Foto: Jan Erik Sundøy

Nyheter

Det bekrefter venstres gruppeleder Leif Eggen overfor bladet.no.

Sprekken bidrar til å gjøre avstemmingen om grendeskolene i kommunestyret torsdag kveld, helt åpen.

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) har invitert til pressekonferanse i rådhuset like før kommunestyremøtet torsdag ettermiddag. Her vil trolig ordføreren presentere nye samarbeidspartnere.

- Det gikk ikke lenger, sier Venstres Leif Eggen.

Partiet bestemte seg for å tre ut av ordførersamarbeidet og maktkonstellasjonen til ordfører Ivar Vigdenes og de borgerlige partiene for noen dager siden.

Venstres brudd med maktblokka skaper et politisk jordskjelv i Stjørdal. Maktblokka på borgerlig side i lokalpolitikken i Stjørdal har holdt det gående sammenhengende i 18 år.

Etter det bladet.no forstår, vil Miljøpartiets Tommy Reinås gå inn i maktblokka i stedet for Venstre. Reinås var torsdag ettermiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

Den umiddelbare årsaken er striden om framtida til grendeskolene.

– Grendeskolene er nok den utløsende årsaken. Men vi i Venstre føler at samarbeidet har skrantet i lang tid, sier Eggen.

Etter det bladet.no forstår har det vært utført et sterkt og hektisk politisk press mot mange kommunestyrerepresentanter de siste dagene.

Det gjør at resultatet av avstemmingen om grendeskolene i kommunestyret torsdag ettermiddag, kan være helt åpent. Flere representanter både på borgerlig side og i Arbeiderpartiet skal være på glid.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag ettermiddag.

Arbeiderpartiets gruppeleder Joar Håve sier han ikke er informert om det som skjer like før kommunestyremøtet. Arbeiderpartiet er delt i grendeskolespørsmålet.

– Vi hører rykter om nye samarbeidskonstellasjoner, men får svært lite konkret informasjon, sier Håve.

Espen Myhr Grandalsmo i partiet Rødt benekter overfor bladet.no at hans parti vil være noen del av et nytt maktgrunnlag med Senterpartiet i spissen. Men Rødt’s standpunkt i skolesaken er klart og tydelig:

Rødt støtter grendeskolene, sier Grandslalsmo.