- Jeg er imponert over det store tilbudet på mat fra nærområdet, sier Maria Mørseth. Hun og mannen, Bjørn Martin Klokkernes har  gjort trønder av seg igjen etter noen år i Bergen.

Ny forsyning

Sønnen Aslak (4) på traktor er spent på å se i kassen som Gustav Myraune kommer bærende på. Bilen fra Rågo har ankommet tunet med ny forsyning grønnsaker fra Frosta.

Det stikker grønne tuster opp fra kassen. Oskar på leketraktoren titter spent opp i kassen, får seg ei gulrot og knasker fornøyd.

Gustav Myraune kommer denne gangen med blant annet salat, gressløk, rabarbara, tomat, rødbeter, polkabeter, agurk, sjalottløk, pastinakk.

Venn med pastinakk

- Pastinakk er en grønnsak jeg har blitt skikkelig venn med etter at jeg begynte med Rågo. Det er noen fine oppskrifter som ligger i kassa. Det er ofte noe litt annet enn man lager til vanlig, og det er inspirerende. Det hender ganske ofte at jeg prøver oppskriftene, sier Mørseth som har valgt en kasse som passer seg. Det er flere å velge mellom.

- Spiser dere opp alt?

- Ja, stort sett. Det kan bli litt løk til overs, men da lager vi løksuppe. Jeg føler at vi får utnyttet kassen, og det blir ikke dyrt heller i og med at vi kaster så lite. En stor gevinst med mat på døra er også at det letter hverdagen. Vi slipper å dra i butikken og handle så ofte. Det betyr litt med en fireåring og tvillinger på ett år.

Maria Mørseth forteller at de har prøvd litt ulike kasser.

- Vi har prøvd Adams matkasse, økologisk matkasse fra Voss og flere varianter mens vi bodde i Bergen. Rågo er den desidert beste, sier Maria Mørseth som forteller at hun også får brød med bilen fra Frosta og kaffe fra Langøra kaffebrenneri.

- Brødet er et slag som er bakt på gamle kornsorter. Rågodt, sier Maria.

Maria Mørseth ser bare fordeler med å få grønnsaker på døra.

Vil vite

- Du synes ikke du finner like gode varer i butikk?

- Nei, på langt nær. Vi er interessert i å kjøpe mat fra distriktet. Da vet man på en måte litt mer hva man får. Men lokalmat er generelt vanskelig å få tak i fra butikk.

Gustav Myraune samarbeider med 15-20 andre bønder på Frosta, og blant annet leverer han også kjøtt, hengemodnet og behandlet på måter som som skal gi ekstra god kvalitet.

- Det eneste vi mangler er fisk, og det er vi bortskjemt med som har bodd i Bergen. Ellers er jeg utrolig fornøyd med utbudet på lokale matvarer. Kjempeartig å flytte til et sånt matmekka, sier Maria Mørseth.

- Artig å levere nå

- Nå som våren og sommeren kommer, begynner grønnsakene å modnes. Da er det ekstra artig å levere. Om vinteren må også vi hente fra lager, men grønnsakene er helt nyvasket og nypakket når kunden får dem. Man unngår lagringstida i butikk, sier Myraune.

- Er det økologisk dyrkede grønnsaker dere har?

- Vi har kun økologisk sopp, men det er veldig mye av våre grønnsaker som er usprøytet. Dyrking i Norge har en streng kontroll på området, og næringa har et godt renomme.

Aspargesåker

Rågo kjører ut mat til abonnenter fra Levanger til Heimdal på fjerde året. I  Stjørdal for eksempel, har firmaet fra Frosta nå 100 abonnenter.

Myraune gård dyrker en rekke grønnsaker selv, og har blant annet aspargesåker. Takket være samarbeidet med flere leverandører rundt omkring på Frosta i hovedsak, greier de å variere innholdet i kassene.