Legger til rette for Kjerkstimarsjen

Ole Erik Engan sørger for at deltakerne av Kjerkstimarsjen får en pust i bakken i velordnede omgivelser.

Trivelig å legge til rette for deltakerne av Kjerkstimarsjen, sier grunneier Ole Erik Engan (nr. 3 fra v.) Fra v. deltaker Per Johan Nilsen, sogneprest Ingrid Kunzendorf og helt til h. arrangør og deltaker Anders Gjervan.  Foto: May Elisabeth Lund

Friluftsgudstjeneste ved Nyvatnet under den 29. Kjerkstimarsjen.  Foto: May Elisabeth Lund

Pia Bjerkan fra Vikhammer gikk turen for første gang sammen mormor Kirsti Hamre Nilsen fra Saksvik. Langt, vått og glatt men sjokolade og kjeks i mormors sekk hjalp på motivasjonen, bekreftet Pia.  Foto: May Elisabeth Lund

Nyheter

 – Trivelig, men nå ønsker jeg meg en godværsdag, sier Engan. Søndag kunne han på nytt ta i mot ivrige turgåere ved Nyvatnet da den 29. Kjerkstimarsjen gikk av stabelen.

 Den historiske turmarsjen som går fra Bakken ved Jervskogen og til Engan i Malvik, har nemlig et hvileskjær ved Nyvatnet i Malvikmarka. De siste 15 årene har det i tillegg vært holdt utendørs gudstjeneste ved vatnet som en del av arrangementet. De første årene var Engan selv deltaker under den 8 kilometer lange turmarsjen.  Etter hvert ble grunneieren og den tidligere gårdbrukeren mer opptatt av å legge til rette for en trivelig hvilestund for andre.

 Ønsker bedre vær

– Her finner de ved i en vedbod så de slipper å bryte ned skog for å tenne opp. Så er det skoleklasser som er her også, og da er det snedig med et utedo, forteller Engan.

Han har også sørget for benker i de naturskjønne omgivelsene.

– Jeg synes dette er trivelig. Men jeg synes vi har vært så uheldig med været flere år på rad, med regn. Nå kan jeg tenke meg en godværsdag, slår Engan fast.

 Anders Gjervan er både arrangør og deltaker under Kjerkstimarsjen:

 – De første årene var jeg ikke med. Jeg har vært med rundt tjue ganger, kanskje, sier Gjervan. Oppmøtet er væravhengig, påpeker han:

– Vi ser jo at når det er dårlig værmelding så virker det inn på deltakelsen. De to-tre siste årene har det vært dårlig vær, så det har ligget på rundt 30 deltakere. I dag er det kanskje toppen 20 tenker jeg.

Historisk trasé

– Hvordan kom denne marsjen i stand?

 – Vi hadde et kommunalt meldingsblad på 80/90-tallet, og der var det et par som luftet tanken om en marsj. Den ble første gang arrangert i -89 som et samarbeid mellom Malvik IL og Karlstad vel, forteller Gjervan.

Navnet Kjerkstimarsjen stammer fra tida der strekningen først og fremst var benyttet av folk fra Mostadmarka som skulle til Malvik kirke, forteller Gjervan.

– Og siden ble det det jo mer aktuelt da vi fikk Pilegrimsleden som går ved samme traséen, tillegger han.

Jubileum neste sommer

Neste år kan arrangører og deltakere jubilere, Da går den 30. marsjen på den historiske traséen av stabelen.

Kjerkstimarsjen arrangeres i midten av juni hvert år, og er et samarbeid mellom Malvik kirke, Malvik IL orientering og Malvik historielag. Sogneprest Ingrid Kunzendorf forrettet under friluftsgudstjenesten ved Nyvatnet søndag.