Finansierer studier med boksalg

De utdanner seg til psykolog og helsearbeider. Studiene finansieres gjennom boksalg i Norge.

Bonface Mayaka (t.v) og Kefa Onchari Mose finansierer studiene sine i Kenya gjennom boksalg i Norge.  Foto: Bjørn Fuldseth

Nyheter

– Vi skal være her i fire måneder og selge bøker. Vi er nettopp ferdig i Melhus, og til uka skal vi starte å gå fra dør til dør i Stjørdal og Malvik for å selge bøker, sier Bonface Mayaka og Kefa Onchari Mose fra Kenya.

De har jobb i Norge gjennom studentprogrammet til Norsk Bokforlag.

–Vi selger mange typer bøker. Alt fra dyre- og reisebøker til barnebøker og kokebøker.

–Har dere vært i Norge tidligere og solgt bøker også?

–Vi var her i fjor sommer. Da jobbet vi i distriktet rundt Tromsø, forteller de to kenyanerne, som er godt fornøyd med mottakelsen de får når de reiser rundt.

–Folk er vennlige, og salget går godt. Nå håper vi at det fortsetter like bra her også.

Mange søkere

Norsk Bokforlag startet studentprogrammet sitt allerede i 1965, og siden den gang har mange afrikanere fått hjelp til å finansiere studiene sine gjennom å selge bøker i Norge.

–Vi har 10–15 studenter fra Afrika her hvert år, som vi plukker ut blant rundt 400 søknader vi får inn via Facebook, sier Carlos Tenold, som er prosjektansvarlig for studentprogrammet i Norsk Bokforlag.

–Hvordan plukker dere ut hvem som får komme hit å arbeide?

–Vi er nede på universitetene i Afrika og møter søkerne, og gjør utvelgelse på bakgrunn av det.

–Hvem kan søke?

–Alle som går på universitetsstudier i Afrikanske land. Gjennom årene har vi finansiert studiene til mange som har tatt høyere utdanning. I tillegg til utdanning har midlene også vært til hjelp for familiene deres generelt, sier Tenold.

Fast minstelønn

Selgerne som går fra dør til dør i Stjørdal og Malvik de kommende ukene er ikke avhengig av å selge en eneste bok for å tjene penger til studiene.

–Selgerne får en fast minstelønn, som er fastsatt av UDI, i tillegg til at de får en ekstrabonus, men ikke noe av dette er knyttet opp mot hvor mye de selger, sier Carlos Tenold, som håper selgerne blir godt tatt imot.