– Vi må bruke tid på å utvikle nytt rutetilbud

Kraftig nedgang på utenlandstrafikken på Værnes i juni.

Ruteutvikler Nina Jensen.  Foto: Bjørn Fuldseth (arkiv)

Nyheter

Juni var første måned noensinne at over fem millioner passasjerer fløy til eller fra Avinors lufthavner. Utenlandstrafikken økte mest, med 6,4 prosent, mens innenlandstrafikken økte med 3,2 prosent i juni sammenlignet med samme måned i fjor.

La ned flere direkteruter

Ved Trondheim lufthavn Værnes går den totale flytrafikken i juni ned med 0,2 prosent. Innenlandstrafikken økte med 3,2 prosent, mens utenlandstrafikken opplevde en nedgang på hele 11 prosent.

Ruteutvikler i Avinor på Værnes, Nina Jensen, peker på to årsaker til den store nedgangen.

Norwegian

– Norwegian besluttet å legge ned flere direkteruter fra Værnes. Det skjedde fra mars i år da flyselskapets sommerruter startet. Det er hovedårsaken til at pila har pekt nedover på utenlandstrafikken hittil i år, sier Jensen.

Norwegian kuttet direkterutene til Berlin, København, Antalya og Korfu. Det førte til en betydelig reduksjon av flytilbudet fra Værnes.

Hun nevner også at sommerens rehabilitering av baneende i øst medførte at større chartermaskiner som Værnes hadde i juni og juli i fjor, måtte utgå i år. Disse vil imidlertid være tilbake med enda flere flyvninger neste sommer.

I sommer er det rundt 30 ulike destinasjoner internasjonalt fra Værnes.

Jobbe langsiktig

Nina Jensen opplyser at det tar lang tid å bygge opp en skikkelig ruteproduksjon.

– I 2016 nådde vi én million utenlandsreisende på Værnes, noe som var en milepæl. Vi rykker noe tilbake nå, men ikke så langt som til start. Vi må jobbe langsiktig i takt med markedet, sier hun.

– Nå må vi legge stein på stein og bidra til å videreutvikle rutene vi har, samt jobbe jobbe for nye rutetilbud. Det er gjennomført markedsanalyser og undersøkelser. Nye rutemuligheter utvikles i samarbeid med flere, men til syvende og sist ligger beslutningen hos flyselskapene, legger hun til.

Stor etterspørsel

Ruteutvikleren forteller at utviklingen i hele Trøndelag som region er positiv. Hun nevner næringsliv, lav arbeidsledighet og vekst.

– Etterspørselen etter reiser er stor. Vi ser at utenlandsflyene i juni var fulle. Det er klart at vi er mer glad i postive tall enn negative, men vi ser optimistisk på tiden framover. Vi må brette opp ermene, understreker hun.

Oslo lufthavn sto for 75 prosent av passasjerveksten i juni og passerte for første gang 2,5 millioner flyreisende på én måned. Tromsø lufthavn, Langnes og Harstad/Narvik lufthavn, Evenes hadde også sterk vekst med henholdsvis 9,4 og 7,8 prosent i juni.