Synger våkeviser av mystiker

Sanger laget av Steinvikholm-forsker Bodvar Schjelderup.

Vokalensemblet Sonavi har utspring i jazzlinja (NTNU) i Trondheim. De har med sangere fra flere steder i landet.  Foto: Privat

Nyheter

For noen uker siden kunne folk besøke ei spennende utstilling i Kimen med Olavs-teori av Bodvar Schjelderup som har jobbet mye med å avdekke ukjent historie om helgenkongen, blant annet knyttet til Steinvikholmen.

Spennende komponist

Den samme Bodvar Schjelderup i sine 80-år har også komponert viser, og det er disse som nå torsdag 14. september framføres av det unge koret Sonavi Vokalensemble.

Jazzbassist og komponist Bjørn Marius Hegge fra Elvran har lagd vokalarrangement.

De som kommer for å synge er: Marita Røstad (Torpa), Vebjørn Mamen (Asker), Harald Relling Nielsen (Dombås) Rohey Taalah (Oslo), Vilde Aakre Lie (Trondheim), Siril Malmedal Hauge (Ålesund)- alle med tilknytning til jazzlinja i Trondheim som nåværende eller tidligere studenter.

Rohey vant Trondheim Jazzfestival sin talentpris 2016, og Siril fikk Ungjazzprisen 2017.

Vegard Lien Bjerkan fra Selbu er med på piano og trekkspill. Jonas A. Viken fra Trondheim (TrondheimSolistene) er med på fiolin.

- Sangene er nesten salmer. Det er viser skrevet om natta, kanskje derfor heter de våkeviser. Det er Bodvar som har laget både tekst om melodi. Vi bar tolker visene, forteller musikalsk leder Marita Røstad.

Bodvar Schjelderup

Komponisten av Våkeviser, er representert i Norsk salmebok av 2013 med to salmer.

Han er imidlertid mest kjent for sine pseudovitenskapelige teorier om matematiske sammenhenger i store historiske blant annet de egyptiske pyramidene. I 2004 hadde han en utstilling hvor han presenterte teoriene i biblioteket i Alexandria. Blant annet skal utstillingen ha vist at Kheopspyramidens proporsjoner faller sammen med kontinentenes ytterpunkter. Dette ifølge Wikipedia.

Pyramidene peker også til Steinvikholm slott hevder arkitekten, musikeren og professoren fra NTNU som nettopp hadde utstilling om sine teorier om Steinvikholmen i Stjørdal.