Stjørdalsungdommene blir det første laget fra Norge som deltar i den internasjonale robotkonkurransen «FIRST Robotics Competition».

– Det er utrolig artig. Vi vet at vi har mye arbeid foran oss, men dette skal vi klare, sier Signe Kjøpsnes (17) og Simen Sørebø (17).

Design og programmering

Sammen med Marius Brekken (17), Henrik Hegli (17), Even Veie (17), Stian Nakken (16) og Knut Steffenrem (17) stiftet de Hell Robotics den 19. september i år. Stjørdalsungdommene har hatt som mål å delta i «FIRST Robotics Competition», som er en internasjonal robotkonkurranse for elever på videregående skoler. Nå blir det en realitet i 2018.

– Konkurransen arrangeres hvert år i Nord-Amerika og Asia. Vi skal først være med i en regional konkurranse, men det er ikke avgjort hvor den arrangeres. Det blir trolig i Kina eller Nord-Amerika. For å komme videre må vi prestere bra i denne konkurransen, forteller Simen Sørebø.

Hell Robotics blir det første laget fra Norge, og det andre fra Skandinavia, som skal måle robotkrefter mot lag fra hele verden. De har også fått med seg fem andre ungdommer som skal bidra. Alle er i alderen 16–17 år.

«FIRST Robotics Competition» handler om at hvert lag skal designe og programmere en robot som skal løse forskjellige oppgaver. Det kan være at roboten skal score mål med en ball, fly gjenstander i mål eller balansere på en balansebom, for å nevne noen eksempler.

Byggeperiode på seks uker

Under arrangementet «Næringsdriv» i regi av Sparebank 1 SMN i Stjørdal torsdag ettermiddag, fikk stjørdalsungdommene drahjelp. Etter at de presenterte seg selv og fortalte om sine planer, så kom banksjef Lill Bente Mæhla Totland med en sjekk på 48.000 kroner. Det er akkurat nok til inngangsbilletten til den internasjonale konkurransen.

– Dette betyr mye. Nå kan vi faktisk delta, og nå vet vi at det skjer. Det er ingen vei tilbake. En stor motivasjon, og det er artig at folk har trua på oss, understreker Signe Kjøpsnes.

De har et budsjett på totalt 400.000 kroner. Det meste av pengene går med til reise og opphold.

Byggeperioden av roboten starter 6. januar, og stjørdalsungdommene har seks uker på seg til å bli ferdig. Det ferdige eksemplaret av roboten tar de med seg når selve konkurransen starter. De regionale konkurransene arrangeres i tidsrommet slutten av februar til slutten av april neste år.

Ungdommene i Hell Robotics er Vg1- og Vg2-elever ved ulike studielinjer ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal, der flesteparten studerer på forskerlinja. Byggingen av roboten skjer i det gamle verkstedet ved skolen.

Fokus på realfag

– Vi har et tett samarbeid med rektor og lærere på skolen, og de har sagt at de skal legge til rette undervisningen mens det står på som verst. Vi kan få hjelp av andre underveis, men ideen, designet og hovedbyggingen må vi ta oss av. Det skal koste maksimalt 5.000 dollar å bygge den, og vi har fått noen reguleringer som vi må forholde oss til, sier Kjøpsnes.

De er avhengige av å få med seg flere sponsorer. Og tar gjerne imot flere som vil være med på laget.

– Spesielt jenter. Nå er det kun jeg mot gutta. Men det går veldig fint, altså. Samarbeidet fungerer kjempebra, forteller Kjøpsnes.

Flere av gjengen i Hell Robotics har vært med i FIRST Lego League tidligere år.

– Men jeg ønsker meg større utfordringer. Jeg er glad i å bygge ting, og helst ting som utfører noe. Tidligere har jeg ikke bygd noe der jeg har hatt et konkret formål med det jeg har gjort. Det får jeg nå, sier Simen Sørebø.

– Det er utrolig interessant å lære prosessen bak det å bygge en robot. I tillegg håper vi at dette fører til mer fokus på teknologi og realfag. Det er et kjempespennende område, mener Signe Kjøpsnes.

Saken fortsetter under bildet.

Banksjef Lill Bente Mæhla Totland i Sparebank 1 SMN delte ut en sjekk til Signe Kjøpsnes og Simen Sørebø i Hell Robotics. Foto: Lars Sørnes

Blues in Hell

Sparebank 1 SMN har to søknadsrunder i året der de plukker ut spennende prosjekt som får støtte. Banksjef Lill Bente Mæhla Totland forteller om en interessant søknad fra Hell Robotics.

– Vi opplever dem som en fantastisk dyktig gjeng, og jeg håper stjørdalsmiljøet og næringslivet for øvrig stiller opp. De setter jo Stjørdal på kartet, sier Totland.

Hun skal nå sette ungdommene i kontakt med fintech-miljøet i banken i Trondheim, for å se om det kan bli et fruktig samarbeid.

Blues in Hell fikk også en gavetildeling av stjørdalsbanken torsdag ettermiddag. Bluessjef Kjell Inge Brovoll mottok en sjekk på 50.000 kroner som er øremerket ungdomssatsingen. Gjennom etableringen av «Ung blues» skal det skapes en rekrutteringsarena for unge talent, og festivalen ønsker å henvende seg til ungdom mellom 14 og 20 år. Målet er å øke fokus på samspill og etablere ett eller flere ungdomsbluesband gjennom en egen bandskole.

Konferanse

Rundt 60 personer fra næringslivet deltok på «Næringsdriv»-arrangementet torsdag. Det ble arrangert for første gang i Stjørdal i fjor.

– Det ble en suksess, og derfor ville vi gjennomføre det også i år. Dette arrangementet er tidligere arrangert i store byer i Midt-Norge, forteller Lill Bente Mæhla Totland.

Marvin Wiseth var konferansier, mens flere lokale foredragsholdere bidro, blant andre Malvik-ordfører Ingrid Aune, skatvalsbyggen Erik Fløan og Solvår Lillemo Reinsberg ved Eidum Gårdsbakeri.

Konferansier Marvin Wiseth i samtale med Erik Fløan under «Næringsdriv»-arrangementet torsdag ettermiddag. Foto: Lars Sørnes