Protesterer mot egne partiers utsendingspolitikk

– 18–årsdagen er en stor begivenhet for norske ungdommer. For de afghanske ungdommene er 18–årsgrensa en trussel.

Heidrun Kringen (t.v.), Torger Størseth og Rachel Johansen er lite fornøyd med at deres parti ikke støtter forslaget om stopp i utsendelse av unge asylsøkere til Afghanistan.  Foto: Jon Håkon Slungård

Nyheter

Det er Arbeiderpartiets Torger Størseth som sier dette. Det er åpenbart sterke kontraster mellom en norsk ungdoms 18-årsdag, og en asylsøker fra Afghanistan som fyller 18 år.

Nå taler Størseth sitt eget parti midt imot i spørsmålet om utsending av afghanske ungdommer fra Norge.

–Ikke det Arbeiderpartiet jeg meldte meg inn i

Partifellen Rachel Johansen, er selv vertsfamilie for en afghansk gutt som fylte 17 år i går. Hun sier nå at den politikken Arbeiderpartiet fører i denne saken, ikke er det Arbeiderpartiet hun meldte seg inn i.

De to representantene fra Arbeiderpartiet sammen med Heidrun Kringen, kvinnen bak etableringa av mottaket på Hegratunet, og også en sentral skikkelse i Senterpartiet, er står opp mot sine partiers politikk i saken om utsending av afghanske ungdommer i Norge.

–Alle stilte opp

– Det var en tøff start for mottaket og oss på Hegratunet. Men raskt etter det første store møtet, hvor både idrettslaget i Hegra, saniteten og skolen var med, da snudde alt seg. Alle stilte opp for guttene på mottaket og alt snudde seg til det positive. Så dro dit og det var så trist. De dro selvsagt, fordi de ble stadig mer frustrerte, sier Kringen.

Hun sier hun ikke kan forstå Senterpartiets nasjonale politikk i utsendingssaken av de afghanske guttene.

Såbare ungdommer

Størseth kjente også godt til ungdommene, som rektor ved Halsen ungdomsskole, der guttene gikk. Kringen bosatte dem på Hegratunet og Johansen er vertsfamilie for en 17–åring som bor hjemme hos henene og familien.

Sammen står de opp mot sine partiers politikk, hvor politikken er å returnere afghanske ungdommer til Afghanistan idet de fyller 18 år. Utsendingspolitikken fører til at majoriteten havner på flukt i Europa. De appellerer til sine partifeller om å vise medmenneskelighet.

–Vi må stå opp mot hjemsendinga av disse sårbare ungdommene. Det vil være en ironisk handling av et velferdssamfunn vi er endel av. Bare det å tenke på hjemsending, hvem vet hva de sendes hjem til? Det er alt for utrygt å sende dem til Kabul, sier Størseth.