Konduktør dømt for å ha befølt passasjer

Nå må mannen som er hjemmehørende i Værnesregionen, sone 90 dager i fengsel.

  Foto: Terje Pedersen, NTB/Scanpix

Nyheter

Konduktøren befølte den unge passasjeren to ganger i sovekupéen.

Nattoget

Forholdene mannen er dømt for, skjedde i november i fjor. Mannen var da konduktør på nattoget mellom Oslo og Trondheim. Her var en ung kvinne og hennes kjæreste passasjerer.

Ifølge dommen sovnet kjæresten. Fornærmede fikk hjelp av konduktøren fordi hun følte seg dårlig. Konduktøren skaffet kvinnen en sovekupé som han bar henne inn i. Like etterpå skal han ha befølt kvinnen innenfor trusa.

Kvinnen avviste konduktøren tydelig. Hun forklarte i retten at hun våknet utpå morgenkvisten av at konduktøren igjen var inne sovekupeen og befølte henne på brystpartiet. Igjen ga kvinnen tydelig beskjed om at hun ikke ville ha slik oppmerksomhet.

Ifølge forklaringen i retten, var kvinnen ganske fra seg da hun fortalte kjæresten om tilnærmingene fra konduktøren. De ba konduktøren om å få oppgitt hans navn. Konduktøren ga dem en lapp med et annet navn enn hans eget.

Forholdet ble umiddelbart anmeldt til politiet.

Mannen møtte ikke da saken mot ham ble behandlet i tingretten forleden. Han ble derfor pågrepet av politiet og framstilt for retten.

Nektet straffskyld

Mannen nektet straffskyld. Han medgikk at han kanskje hadde plassert hendene sine uheldig ved begge tilfellene som var beskrevet i tiltalebeslutningen. Han avviste imidlertid beføling eller seksuelle tilnærmelser.

I domspremissene peker retten på at fornærmede hele tida har forklart seg tydelig og sammenhengende om det som skjedde. Konduktøren har først nektet, men så forandret og tilpasset sin forklaring etter hvert i etterforskningen. Retten valgte derfor å tro på fornærmede sin forklaring. Retten ser helt bort fra at fornærmede har samtykket til handlingene.

I domspremissene peker retten på at opptrinnet på toget har gått hardt innpå fornærmede og preger henne fortsatt i betydelig grad. Kvinnen forklarte i retten at hun sliter med seksuelle overgrep fra barndommen. Derfor har hun hatt helsemessig oppfølging etter episoden på toget.

«Grovt tillitsbrudd»

I dommen karakteriserer retten konduktørens handlinger som et grovt tillitsbrudd.

– Som konduktør på et nattog må en forvente at tiltalte ikke utnytter passasjerer. Og særlig da fornærmede var i den forsvarsløse stillingen hun kom i da hun sovnet alene i kupéen. Ved straffeutmålingen er det også viktig å markere alvoret i å frata passasjerer tilliten til konduktører av offentlige kommunikasjonsmidler, skriver tingretten.

Under straffeutmålingen delte retten seg i et flertall og et mindretall. Flertallet som besto av de to meddommerne, konkluderte med fengsel i 90 dager. Aktor hadde påstått fengsel i 120 dager.

Rettens flertall la vekt på at saken har hatt unødvendig liggetid hos politiet uten at tiltalte kan lastes for det. Derfor skal han ha strafferabatt for de 11 månedene saken har blitt liggende hos politiet uten at noen gjorde noe med den.

Har sluttet

Pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB opplyser til Adresseavisen at NSB ser svært alvorlig på denne saken.

Tiltalte har sluttet hos NSB. Han vil heller ikke bli leid inn som ekstrahjelp.

Lundeby opplyser videre at det ikke er ikke krav om politiattest for å tjenestegjøre som konduktør hos NSB.