Kommuneoverlegen varsler nå alle leger i Værnesregionen og nabokommunene om at det er påvist legionellabakterier i utslipp fra Glava-fabrikken i Stjørdal.

– Det er ingen grunn til bekymring for folk flest, sier kommuneoverlegen.

Han har likevel satt i gang rutinemessig varsling av helsetjenesten etter at det er påvist legionellabakterier i prosessvann hos Glava på Tangen i Stjørdal.

Kommuneoverlegen i Værnesregionen har ansvar for smittevernet i kommunene i Værnesregionen.

Varsler helsetjenesten

Alle fastleger i Værnesregionen, legevakt og kommunelegene i Trondheim og Levanger er varslet om Legionellafunnet ved Glava i Stjørdal.

Han forteller at det var fabrikken sjøl som varslet kommuneoverlegen om at de hadde påvist legionellabakterier i prosessvann ved Glava. Fabrikken foretar jevnlige kontroller av prosessvannet de bruker.

Kommuneoverlege Leif Vonen i Værnesregionen. Foto: Bjørn Fuldseth

Kommuneoverlege Leif Vonen synes det er veldig bra at fabrikken utfører kontroller slik de er pålagt å gjøre og at varslingsrutinene fungerer.

Ikke farlige bakterier

– I dette tilfellet viste analysene at det ikke dreier seg om farlige bakterier, sier Vonen.

Kommuneoverlegen i Stjørdal avdramatiserer situasjonen. Det er ikke fare for at smitte skal spres for eksempel via utslipp til luft fra den store skorsteinen ved Glava på Tangen.

– Hvorfor varsler dere da alle leger og nabokommunene?

– Vi varsler for å være føre var og slik at leger kan være forberedt dersom de får inn pasienter med plager, sier Vonen.

Ren rutine

Han understreker at det alltid er fornuftig å spre informasjon slik at helsepersonell kan være oppmerksomme.

– Varslingen er ren rutine, sier Vonen.

Han presiserer at legionellabakterier finnes i alt vann rundt oss. Bakteriene blir renset bort i drikkevannet vårt. Det finnes også flere typer legionellabakterier – noen mer farlige enn andre. Analyser viser at bakteriene som er påvist i prosessvannet ved Glava, ikke skal være av den farlige typen.

Liten fare

Ifølge Wikipedia må det vanligvis mange bakterier til for å bli syk, og det er liten fare for å bli syk av legionellabakterier. Legionellainfeksjon kan forårsake hodepine, muskelsmerter og slapphet. Den utvikler seg med høy feber, tørrhoste samt andre lungebetennelsessymptomer. Det kan forekomme magesmerter samt diaré og kan også føre til nedsatt nyrefunksjon.

Legionellasmitte kan imidlertid føre til at eldre og folk med svekket immunforsvar kan bli enda sykere. Eldre, røykere, kreft-, diabetes- samt hivpasienter er i risikogruppen.

Amerikanske legion

Bakterien ble oppdaget som sykdomsårsak første gang i 1976. Da var det et utbrudd på et hotell i Philadelphia i USA blant medlemmer av Den amerikanske legion.

Derfor har sykdommen fått betegnelsen legionella eller legionærsyken. Den amerikanske legion er den amerikanske organisasjonen av krigsveteraner. Det er nå slått fast at sykdommen må ha opptrådt tidligere, i hvert fall i 1960-årene.

Det første kjente utbruddet i Norge skjedde i Stavanger høsten 2001. Også året etter var det nye tilfeller i Stavanger-området, og i 2005 i Østfold.

Kommuneoverlegen i Værnesregionen har ikke fått noen meldinger om innbyggere som har vært smittet av legionella.