Bladets leder:

«Desember er en catwalk for den kulturelle kapitalen i kommunene»

«Takk til alle små og store aktører som bidrar til magiske øyeblikk i førjulstida», skriver sjefredaktør Linn K. Yttervik.

Sjefredaktør Linn Yttervik  Foto: Bjørn Fuldseth

Nyheter

Vi har beveget oss inn i ventetida, det er advent og lette snøfiller bidrar endelig til den rette julestemninga. I helga har Bladet vært høyt og lavt for å dekke julemarkeder, julemesser og julekonserter. Og det vi presenterer i avisen tirsdag er bare en brøkdel av den kulturelle kapasiteten i Malvik, Meråker og Stjørdal. For i desember er det daglig arrangementer i barnehager og på skoler, i kirker og konserthus, både avlustninger og feiringer - og svært mange av disse arrangementene innholder flotte kunstneriske innslag og lenge planlagte framføringer.

For desember er en måned hvor små og store aktører har øvd i månedsvis for å framføre konserter, show og skuespill. Det er juleshow på julebord, kirkekonserter, skoleavslutninger, nissefester og førjulskonserter. Og det har blitt strikket, tovet og snekret, ystet og brygget i lang tid for de som presenterer sine håndverk på julemesser.

Den nære og vakre konserten til artistene bak "Kan du sjå mæ" rørte folk til tårer i Kimen fredag kveld. Unge korpsmusikere imponerte publikum med forfriskende humor og flott julemusikk i et fullsatt fjøs på Karlslyst gård i Hommelvik lørdag, og meråkerbyggen gikk mann av huse for å få med seg julemagien da DeKor sang til ei fullsatt kirke i Meråker søndag.

Desember er en catwalk for den kulturelle kapitalen i kommunene. Kultur beveger oss og er viktig for identitet og sjel. Hegner vi ikke om kulturen, vil vi i framtiden få en fattigere kreativ kapital. Det som er spesielt med kultur er at den er like viktig for oss gjennom hele livet. Kultur betyr like mye for de minste barna i barnehagen som for de som bor på eldrehjem. Og alle oss i midten. Og det trenger ikke være Grieg eller Unset for å røre. Både den profesjonelle og amatørkulturen har plasser i våre liv. Både det å få delta på disse kulturopplevelsene og det å kunne få bruke sine kreative evner, er like verdifullt og unikt.

Førjulstida er barn som synger av full hals, unger som kaster seg ut i dansen med hele seg, og de som lever seg så mye inn i nissefortellingen at de tror litt på nissen selv om de allerede har avslørt han igjen og igjen. Adventstida kan fort bli en travel kabal for de som skal rekke over alle avslutninger og julearrangementene, men når vi først retter blikket mot scenen, og hvilepulsen senker seg, er det bare å lagre de fine minnene på den kulturelle kontoen.

Så takk til alle små og store aktører som bidrar til magiske øyeblikk i førjulstida.

Linn K. Yttervik