Kjerkol er Helse- og omsorgspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Politikeren fra Stjørdal er også blant dem som kjenner partifelle Trond Giske fra Trondheim svært godt.

Ved stortingsvalget i fjor høst var Kjerkol toppkandidat for Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag. Giske var toppkandidat for Sør-Trøndelag. Nå tilhører de begge samme «fylkesbenk» på Stortinget.

Trond Giske er en av to nestledere i Arbeiderpartiet. Kjerkol sitter sammen med Giske i Arbeiderpartiets Sentralstyre. Sentralstyret har ansvaret for partiets virksomhet, og skal sørge for at landsmøtets vedtak blir gjennomført.

Kjerkol er overfor Bladet forsiktig med å uttale seg om den såkalte Giske-saken. Hun peker på at Arbeiderpartiet har retningslinjer for å håndtere slike saker.

– Når det stormer som verst, skal disse retningslinjene lose partiet gjennom stormen, sier Kjerkol.

Hun peker på at de som varsler, skal ha støtte rundt seg. Og den det rettes varsler imot, skal også ha støtte rundt seg.

– Det er viktig at de som er satt til å håndtere disse vanskelige sakene, får mulighet til å gjøre denne krevende jobben på vegne av partiet, sier Kjerkol.

Hun viser til at det er partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng som håndterer denne saken nå.

– Jeg er opptatt av at de får ro og støtte til å gjøre nettopp det, sier Kjerkol.

Hun legger til at #metoo-kampanjen har satt flomlys på seksuell trakassering.

– Men når det kommer til reaksjoner overfor uakseptabel oppførsel, må også vanlige rettsprinsipper gjelde, presiserer Kjerkol.

Håve kritisk

Joar Håve som er Arbeiderpartiets fronfigur i Stjørdal, stiller seg sterkt kritisk til det han nå ser. Håve er blant de mest frittalende politikerne i Trøndelag.

Han mener Giske er offer for høyt politisk spill.

Joar Håve mener Trond Giste er utsatt for høyt politisk spill og maktkamp. Foto: Jan Erik Sundøy

– Det hevdes at det er en ukultur i Ap. En kultur dannes ikke av én person, presiserer Håve i et interju med Trønder-Avisa.

Håve peker på at det virker som Trond Giskes oppførsel veies på gullvekt, mens helt åpenbart sammenlignbar oppførsel fra andre sentrale politikere, også fra andre parti, ikke blir gjenstand for samme vurdering.

– Hvis det er #metoo-kampanjen, og ikke maktkamp det handler om, burde flere blitt outet, mener Håve.

Stjørdalspolitikernen mener ansatte så vel som tillitsvalgte i partiet driver et maktspill, og at Giske-saken har røtter tilbake til bråket til da han overtok Marianne Marthinsens plass i finanskomiteen på Stortinget. Pressen, særlig kommentatorer, har et stort ansvar, mener han.

– Jeg forsvarer ikke kulturen, men det blir feil å ta livet av Trond politisk på den saken, mens ingen andre som er del av kulturen blir konfrontert.

– Mener du han bør sitte videre?

– For oss som sitter så perifert, kan jeg ikke si han skal kastes. Hva er det som varsles? Er det noe straffbart, er det så klart mer alvorlig enn om noen har opplevd ubehagelig oppmerksomhet. Jeg forsvarer ikke klanderverdig oppførsel, men han har også krav på et rettsvern, som må stå seg over tid. Her koker det så mye at jeg frykter han ikke får det rettsvernet. Det er ingen som forsvarer Giske nå, fordi han sitter på en synkende båt, og da vil de ikke bli med, sier Håve.

Hvis Giske forsvinner ut, mister venstresiden i Ap en viktig ambassadør, mener Håve.

– Slik utviklingen ser ut nå, er jeg redd Ap reduseres til et lyseblått parti for akademikere. Hvis ikke venstresiden i partiet har noen tydelige i toppen, frykter jeg trekkene fra valget blir ytterligere forsterket, sier Håve.