Trump og Solberg avviser utsagn om mulig krig

Donald Trump og Erna Solberg avviser begge at en krig er i gjæring, slik sjefen for det amerikanske marineinfanteriet sa til soldatene på Værnes i desember.

Erna Solberg og Donald Trump avviser at en krig er i gjæring.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nyheter

De to statslederne holdt felles pressekonferanse i Det hvite hus onsdag kveld.

Ett av spørsmålene de fikk gjaldt general Robert Nellers utsagn til de amerikanske styrkene i en førjulstale om at krig var i gjæring.

- Tror ikke det

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror, på grunn av styrke, at vi kommer til å ha fred gjennom styrke. Jeg tror vi kommer til å ha en lang periode med fred. Jeg håper at vi gjør det, svarte Trump.

Presidenten uttalte at den amerikanske militæropprustningen er et middel for å beholde freden, tross «problemer» med Nord-Korea. Han la også til at samtalene mellom Nord- og Sør-Korea har «god energi».

Avskrekkelsesstrategi

Statsminister Solberg sa seg enig med Trump og påpekte at de 300 amerikanske soldatene som befinner seg på Værnes, er stasjonert der som en avskrekkelsesstrategi for å forsikre at det ikke bryter ut krig i framtiden.

Da sjefen for det amerikanske marineinfanteriet var på førjulsbesøk hos soldatene på Værnes, brukte han store ord og snakket han om faren for en mulig storkonflikt.

- Jeg håper jeg tar feil, men en krig er i gjæring. Deres nærvær her plasserer dere i en kamp, en informasjonskamp og en politisk kamp, sa general Robert Neller da.