Fredag var ansatte fra Ottershagen Gardsbarnehage på besøk. Det var andre barnehage på kort tid som har valfartet til barnehagen i Stjørdal.

I Geitspranget er barn og voksne ute hele dagen. Det kan være fra klokka åtte om morgenen til halv fem.

Ønsket inspirasjon

– Vi er her for å lære og la oss inspirere av hvordan dere gjør det her. Vi har litt samme konsept. Har mye av det samme og gjør mye av det samme i vår barnehage, men vi vil gjerne benytte det vi har i større grad, og trenger tips til hvordan vi kan komme oss litt mer ut, sier styrer Ragnhild Emildsen fra Rena.

Eier av barnehagen var på naturbarnehagekonferanse på Hell før jul, og bestemte seg for å sende oppover en delegasjon ansatte.

Gruppa som hadde reist i over sju timer for å komme til Geitspranget, møtte frostrøyken oppi Remarka, der barn og voksne gjorde seg klare til å gå ut i skogen fredag morgen i nitida.

Etter en rask sjekk om at lua var godt trukket nedover ørene og at bøff og votter var på trasket avdelingene innover til lekeområdet.

–Vi må kle oss godt. Men at vi holder oss i aktivitet og leker gjør også at vi holder varmen. I dag er det ekstra kaldt og da må vi følge med og sjekke litt hele tida. Særlig de minste som ikke alltid sier ifra om de fryser på bena. Dette er en del av vår kompetanse, å se til at barna er trygge og komfortable, sier Christian Hognes.

Varme hytter

Hver avdeling har hver sin hytte, og der er det fyr i ovnen på slike dager.

– Det er viktig å ha et sted hvor vi kan komme inn og varme oss om det trengs og til klestørk. Er det veldig kaldt kan det også hende vi spiser inne, men da skal det være dårlig ute, sier avdelingsleder Christian Hognes.

Han forteller at barnehagen i tillegg har «nyhytta», som de kaller den. Den kan brukes til inneaktiviteter og ulike samlinger.

– På vår kant av landet er det gjerne kaldere enn det er oppi her. Hytter er noe vi kan prøve å ønske oss også. En av de største utfordringene er avvikling av pause inne for personalet. I dag løser vi det med at de som er uke jobber 7,5 timer uten pause, sier Emildsen.

– I Geitspranget kan vi gå til basen i pausen, men ofte blir vi bare ute, forteller Christian Hognes.

Ute i skogen fra de er 2 år

Basen er barnehagen ved Remyrveien. Den inneholder småbarnsavdeling og minner om en vanlig barnehage, med bygninger og inngjerdet uteområde. Ungene er i skogen på heltid fra de er toåringer.

–Det handler om å være fornøyd i organiseringa av arbeidsplassen. Det føler jeg at vi er her, sier avdelingsleder Morten Sivertsen.

Innholdsmessig forteller han at det er struktur på dagene. Det er pedagogisk opplegg og en plan bak det barna og de ansatte gjør. Det er ikke bare frileik. En gang i måneden arrangerer en av avdelingene samling for de andre avdelingene.

– Filosofien vår er at alt vi kan gjøre inne, kan vi gjøre ute - men ikke motsatt. For ungene er leiken det viktigste. Og vi er overbevist om at det ikke finnes noe bedre sted for lek enn i naturen. En ny forskningsstudieu nderbygger det vi tror på. Barn som har lekt mye ute viser ser mer robuste, kreative og mottakelige for læring. Ungene viser større konsentrasjon på skolen. Studien går foreløpig til og med 2. klasse, avslutter Morten Iversen som viser til en studie og artikkel av høgskolelektor Trond Løge Hagen.

Det går fint å skli på bare kjeledressen. Her er Ingrid Richter i farta!