Går mot rekordstort BKM

– Sang skal ikke være en idrett, det skal være en opplevelse, sier Frode Aune, lærer i Stjørdal Kulturskole.

Anna Mathilde Bremset deltok på BKM i fjor. I år skal hun fremføre Selmas sang. Foto: Laffen Jensen  Foto: Foto: Laffen Jensen

Nyheter

170 barn skal på storscenen i løpet av tirsdagskvelden, og ifølge Aune får publikum se en konsert med mange forskjellige type innslag.

Kulturlæreren reagerer på at lignende mønstringer fremstilles altfor konkurransepreget i media.

– Dette er ingen konkurranse. Sang fremstilles som en idrett i dagens samfunn, og som en fin motvekt til dette kårer vi ingen vinner på Barnas kulturmønstring. Her skal alle få slippe til uavhengig om de er vidunderbarn eller ikke.

Plass til alle

Selv om Barnas kulturmønstring foregår på Stjørdal eier arrangementet ingen kommunegrenser – alle som vil får melde seg på.

– Det kommer deltagere fra sør og vest. Vi har blant annet et innslag fra Musikalfabrikken i Trondheim.

Ifølge Aune er ikke barna særskilt opptatt av kommunegeografien:

– Ungene bryr seg ikke om man kommer fra Hommelvik eller Frosta. De er mest opptatt av at de får lov til å stå på scenen i storsalen, for det er ikke mange dager i året man får anledningen til det.

Barn som konferansierer

Kulturmønstringen arrangeres for barna, men også delvis av dem:

– VI har seks barnekonferansierer og noen som bidrar som scenearbeidere. I tillegg så får vi hjelp av Karbon som hjelper til med å få barna på rett plass til rett tid.

Ifølge kulturlæreren finnes det flere gjengangere i år, mens andre barn har tatt steget opp til ungdommens kulturmønstring.

– Det er gøy. Da har vi lyktes med å være et trappetrinn på den kulturelle veien for barna.

Aune tror kvelden vil bety like mye for store som små.

– Betyr noe for en stolt bestemor

– Uten slike kvelder som dette vil livene våre bli mer fattig. Det koster ikke mye tid eller penger for å arrangere dette, men har likevel en stor verdi for en stolt bestemor som sitter i salen.

Rosen fra foreldre og venner kan være en premie i seg selv, forteller han.

– Selv om dette ikke er konkurranse, vil alle på scenen føle seg som vinnere når de snakker med foreldre eller besteforeldre etterpå. Det blir en hyggelig helkveld med variert og fin barnekultur. Det blir mye sjarm for pengene, for og si det sånn.