Turleder i Barnas turlag, Tommy Lien, har mange gode tips til aktiviteter i vinterferien.

– Det er mange morsomme turer man kan dra på om vinteren. Og det trenger ikke være i skisporet. Det kan være like fint å ta seg en tur i fjæra. Det er fint både i strandsonen og i skogen, sier Lien.

I februar var Barnas turlag på overnattingstur til Bjørneggen. De fleste ungene sov inne på hytta, men to av de yngre deltakerne dristet seg til å sove i telt ute i snøen.

– En 5-åring og en 6-åring sov ute i telt. Og det ble en spennende opplevelse. Det var i alle fall 20 meter i sekunder med vind på natta, så det trakk ganske godt. Men de hadde det supert og sov godt, sier Lien.

Å overnatte i telt ute i snøen er en spennende opplevelse. Det er mange gode triks som hjelper ungene å holde seg varme gjennom natta. Foto: Eirik Yven og Tommy Lien/Barnas Turlag, Stjørdal

Han har noen tips til de som vurderer å ta en vinterovernatting i telt.

– Ta pauser fra frysinga

– Når du skal sove ute med barn så kan det lønne seg å ha et belte rundt soveposen nederst, hvis du bruker voksenpose. Da slipper ungene å varme opp hele posen. Ellers er det lurt å få varmen i seg før man legger seg. Det kan man gjøre ved å springe et par runder rundt teltet. Det hjelper også å spise godt rett før man legger seg. I tillegg er det godt med en varmeflaske i soveposen – har du en tom colaflaske er det bare å ha i varmt vann det blir kaldt i løpet av natta og kan fungere som drikkevann til frokost, sier Lien.

Han sier at det har kommet flere gode versjoner av barneposer. Men at det fungerer godt med en voksenpose med belte nederst.

– Det viktigste er å unngå å fryse hele natten. Hvis du har vært kaldt på dagen er det tungt å fryse på natta også. Det er helt greit å fryse på tur, men man må få pause fra frysinga. Dessuten blir unger både raskere kalde og raskere varme enn oss voksne, sier han.

Tommy Lien er turleder i Stjørdal Turlag og har mange gode turtips til de som har lyst til å tilbringe vinterferien utendørs. Foto: Eirik Yven og Tommy Lien/Barnas Turlag, Stjørdal

– Legg lista lavt

Han har flere tips til de som vil være på tur i vinterferien.

– Klær, klær, klær. Det å holde ungene tørre og varme er viktigst. Ha med skift - ekstra votter og ekstra sokker. Det beste er ullklær innerst og så er det lurt ikke å ha for mye på når man går, for da blir det kaldt når man stopper. Da er det lurt å ha med en ekstra dunjakke eller liknende til pausene.

Det er smart å legge lista lavt for å få en trivelig tur, mener Lien.

– Man trenger absolutt ikke gå så langt. Ta ofte pauser og ikke ha det for travelt. Ta gjerne med en akematte som ungene kan leke med i pausen. Et rumpeakebrett fungerer også godt som sitteunderlag, og de tar ikke for mye plass.

Å grave en snøhule kan være en hel dags arbeid. Men resultatet blir som regel magisk. Foto: Eirik Yven og Tommy Lien/Barnas Turlag, Stjørdal

Dropper appelsinen

Og så er det et par ting som er obligatoriske, og en sak som ikke burde vært obligatorisk ifølge Lien.

– Ingen tur uten bål. Bål er alltid kos. Det er fint å gjøre noe ekstra ut av måltidene, sier han og legger til:

-  Det kan være artig å ha med muffinsdeig som man kan ha i en utgravd appelsin over bålet. Eller pinnebrød. Kakao og sjokolade er også obligatorisk. Men hvorfor folk spiser appelsiner i fem minus, det skjønner jeg ikke. Dropp appelsinen. Det er jo iskaldt for små fingre å skrelle eller spise appelsin, sier han.

Har med presenning

Lien selv har alltid med seg tarp på tur.

– Det er en slags stor presenning. Det gjør godt å få litt le når man setter seg ned dersom det blåser. Man er gjerne litt svett og da blir det fort kaldt med litt trekk. Så en jervenduk eller tarp kan være godt for å unngå å bli kald, sier han.

Mange fine steder

Han er mye på tur med barna og har mange fine turforslag i regionen.

– Skal man på sin første overnattingstur i telt vinterstid er det lurt å dra til et sted som ikke er så fryktelig lang fra bilveien. Blir det krise eller for kaldt er det godt å kunne komme seg raskt tilbake til bilen.

Rådalen ved Stortyllvatnet er relativt flatt og fint for å sette opp telt, sier han.

- Det samme er området ved Nevra og Buvatnet. I Høybydalen i Hommelvik er det også veldig fint å dra på tur. Det samme gjelder Stavsjøen som også er et hyggelig sted, sier Lien.

Turbo dukker opp når Barnas Turlag er på tur. Og han elsker å ake. Foto: Eirik Yven og Tommy Lien/Barnas Turlag, Stjørdal