En gjeng fra 10. trinn på Meråker skole kom ikke for bare å sitte stille og lytte. De kom fordi de ville bli hørt!

–Vi føler at de voksne ikke hører på oss. Vi får for eksempel ikke svar når elevrådet mener noe som vi sender til kommunen. Her kan fortelle politikerne direkte hva vi mener, sier Maja Størseth.

Godt oppmøte

Det handler om møtet som skulle sette søkelyset på ungdommens oppvekstmiljø i Meråker, et møte som Meråker kommune har tatt initiativet til. Rundt 80 personer hadde møtt fram på samfunnshuset. Foreldre, politi, lærere, kommunale byråkrater, politikere, ungdom – alle hadde møtt fram for å diskutere oppvekstmiljøet.

Samhold

Ungdommen i Meråker syns det er mye bra med ungdomsmiljøet.

– Det er godt samhold mellom ungdom i Meråker. Vi har idretten og kulturskolen som et bindeledd som gjør at ungdom blir godt kjent med hverandre, sier Maja Størseth.

– Det er også bra at vi har muligheten til å være med og utvikle samfunnet, sier Hanna Krogstadnes.

Snakke sammen

Men selv om mye er bra, kan ting bli bedre. De ønsker seg blant annet arenaer der ungdom kan samles, og som inkluderer alle.

De kan også tenke seg bedre samarbeid mellom ungdom og voksne, gjerne i form av arenaer der unge og voksne kan snakke sammen – som denne ukens møte om oppvekstmiljø.

– Men da må det komme enda flere unge! mener de.

«Ta oss på alvor!»

De er først og fremst opptatt av å bli tatt på alvor. Blant annet nevner de en episode på skolen i fjor høst, en episode der politiet ble tilkalt, og som sjokkerte mange av dem.

– Vi fikk snakke med politiet her i kveld og fikk forklart hvorfor vi ikke fikk mer informasjon om det som hadde skjedd. Men når det skjer spesielle ting, og vi ikke får vite noe etterpå, sprer det seg lett masse rykter. Det er veldig viktig for oss å få vite fakta, understreker 10.-klassingene.

Engasjementet var stort når meråkerbyggene diskuterer oppvekstmiljøet i Meråker. Foto: Ivar Værnesbranden

Gode innspill

Alle på møtet deltok i grupper som diskuterte konkrete problemstillinger rundt oppvekstmiljøet. Diskusjonen gikk så livlig rundt bordene at deltakerne knapt hadde tid til å hente seg kaffe.

– Vi har fått fram mange gode innspill, spesielt fra ungdommen, sier ordfører Kari Anita Furunes. Hun vil ta den med seg i det videre arbeidet med kommuneplanens nye samfunnsdel, som Meråker nå skal lage.

Engasjement

Sektorsjef Gunhild Warø syns engasjementet var det beste ved møtet.

– Min jobb nå blir å sammenfatte innspillene og ta dem med i samfunnsplangruppa, som også skal si noe om hva vi vil med oppvekstmiljøet vårt. Tanken er at det munner ut i konkrete tiltak, sier Gunhild Warø.

Lite kriminalitet

Politiet har ikke registrert mye kriminalitet blant ungdom i Meråker. Totalt ble det i fjor opprettet 12 straffesaker mot ungdom under 18 år.

– Meråker har ikke store utfordringer med ungdomskriminalitet. Men det er grunn til å være bekymret ut fra det som kommer fram i Ungdata-undersøkelsen. Men det er veldig bra at ungdommen selv ønsker et trygt oppvekstmiljø, sier Arne Henrik Ulvin, konstituert lensmann i Værnesregionen.

Straffesakene fordeler seg slik:

Vold: 1 sak

Hærverk: 4 saker

Tyveri: 4 saker

Annet: 3 saker

Ungdom sliter

Ungdata-undersøkelsen fra i fjor høst viser at ungdom i Meråker sliter på flere områder. Derfor har kommunen satt søkelyset på oppvekstvilkårene for de unge i kommunen.

* De er misfornøyd med lokalmiljøet.

* De er misfornøyd med skolen.

* De er misfornyd med sin egen helse.<

* De drikker mye.

* De har liten tro på framtiden.