Økonomisjefen skisserer 82 millioner i overskudd fra driften av Stjørdal kommune i 2017.

Foreløpige tall

Størset viste politikerne foreløpige tall fra regnskapet i fjor. Rådmannen er ennå ikke klar med regnskapet, men hovedtallene utkrystalliserer seg. Netto driftsresultat ser ut til å bli 82 millioner kroner. Det blir tidenes beste for Stjørdal kommune.

Tilsvarende resultat for 2016 var 33,5 millioner kroner. I 2015 var overskuddet 10 millioner.

Fjorårets driftsoverskudd ligger på 4,3 prosent av kommunen sine inntekter. Det er over anbefalingene fra fylkesmennene.

Stram drift

I 2017 kostet det til sammen 1,8 milliarder kroner å drive Stjørdal kommune. Inntektene var på 1,9 milliarder.

Det gode resultatet skyldes stram drift over hele linja. I tillegg kommer 16,5 millioner kroner fra ekstra skatteinntekter. Et moderat lønnsoppgjør spiller også en stor rolle for Stjørdal kommune som har over 1.800 ansatte. Det samme gjør lave rentekostnader gjennom hele 2017.

Staten betaler

Stjørdal kommune fikk også store plussinntekter fra prøveprosjektet der staten i tre år betaler for omsorgstjenestene kommunen driver.

Stjørdal kommune driver atskillig mer effektivt enn gjennomsnittet av norske kommuner. Derfor sitter kommunen igjen med mange millioner kroner i pluss.

Helsehus

Derfor kommer rådmannen til å foreslå at 54 millioner kroner av 2017-overskuddet blir satt av som egenkapital til helsehuset og omsorgsboligene som Stjørdalspolitikerne planlegger å bygge.

Rådmannen anbefaler også politikerne å sette av 10 millioner på kommunens disposisjonsfond. Da vil fondet passere 130 millioner kroner.

Engangsinntekter

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) gleder seg over rekordoverskuddet. Ordføreren er likevel tydelig på at det nå ikke er smart å starte med å bevilge penger tiil alle gode tiltak.

- Mye av overskuddet kommer fra engangsinntekter som vi ikke kan være sikre på å få i årene framover. Derfor kan vi heller ikke møte alle de økonomiske utfordringene som vi politikere går rundt og kjenner på hele tida, sier Vigdenes.

Han vil derfor være veldig forsiktig med å sette overskuddsmillionene fra 2017 inn i tiltak og tjenestetilbud som vil gi kommunen høyere driftsutgifter. Utgifter som politikerne bare risikerer å måtte kutte igjen om et år eller to.

Sliter med barnehager og skoler

I orienteringen til kommunestyret torsdag kveld pekte økonomisjef Roar Størset på at driften av kommunens tjenester i 2017 også ga store utfordringer. Omsorgstjenestene, skolene og barnehagene brukte i 2017 23 millioner kroner mer enn det politikerne hadde satt av i budsjettet.

Økonomisjefen synes det er bekymringsfullt at barnehagene brukte til sammen 8,2 millioner kroner mer. Av dette var merforbruket i kommunens barnehager 2,5 millioner kroner. De private barnehagene sto for 5,7 millioner.

Grunnskolen i Stjørdal hadde et merforbruk på 6,6 millioner kroner.

En kuriositet er at stjørdalspolitikerne selv brukte mindre penger på møter, godtgjørelser og andre tiltak enn de hadde gitt seg sjøl i budsjettet. Politikerne «sparte» 1,4 millioner.