Det planlagte bolig- og forretningsbygget Hyggen i Hommelvik sentrum har siden 2014 vært gjenstand for diskusjon på rådhuset i Malvik.

Utbygger Eco Bygg AS har levert flere planforslag, men administrasjonen og politikerne har flere ganger sendt prosjektet i retur med beskjed om å tegne om.

Saken fortsetter under bildet.

Utbyggingsselskapet vil bygge fem etasjer mot sør. Kommunen tillater kun fire. Foto: Illustrasjon

Årsaken er at samtlige forslag har vært i strid med den politisk vedtatte sentrumsplanen.

Flere møter

Rådgiver Anne Guri Ratvik ved areal- og samfunnsplanlegging bekrefter at kommunen mottok et nytt forslag fra utbyggeren 23. januar i år. Hun forteller videre at kommunen i forkant har holdt flere møter med utbyggingsselskapet.

– Vi har gått gjennom det vi mener er problematisk, sier Ratvik.

For høyt

Diskusjonene har tidligere gått på utnyttelsesgrad av eiendommen og byggehøyde. Sentrumsplanen tillater fire etasjer, mens Glørstad insisterer på å reise et bygg på fem etasjer. Ratvik opplyser at også trafikksikkerhet knyttet til kryssing av vei og søppelanlegg har vært tema. Rådgiveren sier hun ennå ikke har fått tid til å vurdere det nye planforslaget, men at kommunen vil se på det i løpet av de nærmeste ukene.

– Dersom det ser greit ut vil forslaget sendes videre til politisk behandling, sier Ratvik.

Har mistet troen

På spørsmål om han nå har etterkommet kommunens krav, svarer Egil Glørstad følgende:

– Det har vi vel nesten. Vi er uenige om byggehøyden. Resten skal være greit. Vi vil bygge fem etasjer, men kun på sørsiden mot idrettsanlegget. Mot nord senker vi bygget. En slik løsning vil ikke ta utsikten fra noen. Det blir et bedre og penere prosjekt, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Egil Glørstad har mistet troen på at prosjektet i sentrum vil bli realisert. Foto: Richatd Bakken (arkiv

Overfor Bladet vedgår Glørstad at han nærmest har mistet troen på at bygget noen gang vil bli realisert.

– Da jeg overtok trodde jeg bygget skulle være oppe ganske raskt. Nå har vi holdt på siden 2014. Jeg har sluttet å tro på det, sier han.

Og legger til:

– Jeg stiller meg litt undrende til saksbehandlinga. På Sjøsiden – som ligger nede i fjæra – får de bygge fem etasjer. I sentrum er reglene annerledes. Hommelvik er ikke så stort. Skal en få til noe i sentrum må vi utnytte de tomtene vi har. Det er mulig å gi dispensasjon fra en vedtatt plan, sier Glørstad.

Skjegget i postkassen

Leder i politisk utvalg for areal og samfunnsplanlegging, Bernt Ole Ravlum (Ap), sier han er innstilt på å finne løsninger for å få realisert prosjektet.

– Dersom det ikke er lønnsomt å bygge på grunn av makshøyde må noe gjøres. Hvis vi har en sentrumsplan som hindrer at noe skjer vil vi sitte igjen med skjegget i postkassen. Vi må vurdere dispensasjon eller gjøre noe med hele planen, sier Ravlum.

Bernt Ole Ravlum lover å finne en løsning. Foto: Trond Nøstberg (arkiv