Men huseierne får ja fra kommunen om de vil flytte disse sentrumsgårdene for å rydde tomta for nytt bygg.

På arbeidsmøte i plankomiteen sist tirsdag, lå sentrumsplanen under lupa. Planen ble dissekert fra punkt til punkt. Her ble det ikke bare snakk og diskutert rivning av bygningsmasse i sentrumskjernen, men byggehøyder, sola, envegskjøring i deler av Stokkmovegen, flere nye parkeringshus, og ny av– og innkjøring på E14.

I skyggen

Rolf Charles Berg, leder i komiteen, er svært fornøyd med dette «arbeidsmøtet», et møte som varte i flere timer, og hvor handlet om bykjernen i Stjørdal og sentrumsuttrykket framover i tid.

– Planen er omfattende, og det er mange meninger. Vi på borgerlig side har en felles oppfatning om planforslaget, og da er det de store trekkene som vegføringer, byggehøyder og spørsmålet om hva vi skal ta vare på, det går i, sier Berg.

De mener at Kjøpmannsgata 1, det tidligere sparebankbygget skal bevares der det står.

– Så er det tre andre eiendommer hvor vi mener bygningsmassen skal bevares, men som kan flyttes, og det er Spendegården, Løvsethstua og Kjøpmannsgata 5 «Chinahouse og Bamses Pub», sier Berg.

Han legger til at Spendegården gjerne kan bli stående på dagens tomt, om det lar seg gjøre å bygge den inn i en ny og større bygningsmasse på arealet.

Rådmannen mener at all ny boligmasse i bykjernen, skal ha solinnfall, det vil si fasade sørvendt eller vestvendt.

– Vi mener dette er et for rigid krav til utbyggere, og vi mener også det må være en valgmulighet for kjøpere av leiligheter hvor utsikten fra stua eller kjøkkenvinduet skal være. Når det gjelder forretningsbygg på sørsida av Kjøpmannsgata, med leiligheter oppover i etasjene, mener det borgerlige flertallet helt tydelig at vi skal tillate også leiligheter med utsikt nordover, mot Forbordsfjellet og Bukammen, ja mot Torget og Gata, og dette vil vi fronte når vi skal vedta Sentrumsplan. Det kan også være at nordvendte leiligheter blir noe billigere enn de med solinnfall. Det kan åpne for at alle å få bo midt i bykjernen, med flott utsikt nordover, sier lederen av plankomiteen.

Næring i første etasje

– Hva med kravet om næring i mer enn første etasje?

– Vi mener dette må bli en avgjørelse opp til den enkelte huseier. Næring i første, den er klar, men oppover i etasjene mener vi det er gårdeier som må avgjøre dette. Det samme sier vi om det skal stilles krav til utbygger å bygge leiligheter av ulik størrelse, mindre, middels store og større leiligheter. Dette vil markedet og etterspørsel regulere uten vår innblanding, sier Senterpartisjefen i Plankomiteen.