Nortura-konsernet la denne uka fram et svekket driftsresultat. Fabrikksjefen på Sveberg opplever tøffere tider og utelukker ikke stillingskutt.

– Det er et utfordrende marked. Med dagens marginer er det ikke lett å få god økonomi, sier fabrikksjef ved Nortura Sveberg, Odd Erik Sveen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Odd Erik Sveen er fabrikksjef ved Nortura Malvik. Foto: Privat

Nortura-konsernet presenterte denne uka årsregnskapet for 2017. Resultatet før skatt for året samlet endte på 70 millioner, en nedgang på 391 millioner fra 2016.

Overgang til grossiststyrt distribusjon, ubalanse mellom råvare og etterspørsel, samt implementering av ny IT-plattform er hovedårsakene til et svekket resultat.

– Dette resultatet er ikke i tråd med de ambisjonene vi har. Vi står i flere store endringsprosesser som beslaglegger store ressurser, og vi setter nå i gang tiltak raskt for å rette opp kursen, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg i en pressemelding fra konsernet.

Krevende marked

Fabrikksjef Sveen sier han ikke har brutt ned tallene på avdelingsnivå, men vedgår at også fabrikken på Sveberg opplever et mer krevende marked.

Overgangen til grossiststyrt distribusjon og pakking i papp har gitt betydelige driftsmessige utfordringer og resultert i at varene ikke har kommet i posisjon tidsnok og dermed har tapt seg i verdi.

Samtidig har ubalanser mellom produksjon og etterspørsel krevd ekstraordinære tiltak med tilhørende marginsvekkelser gjennom året.

Nortura varslet i januar at det skal gjennomføres et forbedringsprogram med konkrete tiltak over tre år for å forbedre konsernets resultat. Tiltakene er knyttet til lønnskostnader, utbetalingspris til produsentene og en mer økonomisk bærekraftig distribusjon og verdikjede.

300 stillinger

– Vi må fremover klare oss med færre årsverk i administrative stillinger, og vi må få mer verdiskaping ut av hver lønnskrone. Vi har konkrete planer for hvordan vi skal bedre resultatet, og skal se effekt allerede i 2018, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg.

Ifølge fabrikksjefen på Sveberg skal konsernet redusere administrative stillinger med 20 prosent innen 2021. Det betyr at antall ansatte i selskapet skal kuttes med 300 i løpet av en treårsperiode.

Slipper neppe unna

Stillingskuttene vil ramme flere avdelinger og Sveen kan ikke utelukke at fabrikken på Sveberg blir berørt. Avdelinga har per i dag 25 administrative stillinger.

– Det er ennå ikke bestemt hvor stillingene skal hentes ut, men det vil være naivt å tro at enkeltfabrikker fritas, sier Sveen. Han opplyser at konsernet har mål om å effektuere stillingskutt allerede i 2018.

Frivillig avgang

Kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen har tidligere uttalt til Bladet at Nortura vil gjøre det de kan for å unngå oppsigelser.

– Vi håper det løser seg ved at ansatte takker ja til frivillig tilbud. Her blir det gavepensjon, sluttpakker og naturlig avgang, sa Skagen til lokalavisa i januar.