– Man reflekterer over estetikk når man reiser rundt selv. Alle plasser har sitt særpreg og noen plasser husker du veldig godt, mens andre plasser ikke fester seg, man bare drar bare forbi.

Gammelt og nytt

Fra kontoret sitt på rådhuset i Stjørdal har Anne Kathrine Slungård utsikt mot Triangel park - det nye funkisbygget til Hegra sparebank. Bygget er flankert av rekkehus i tre og 70-tallshus i murstein. Et lite utsnitt av Stjørdal med gammelt og nytt i skjønn forening, dekorert av et slør med snø som denne vinteren generøst har latt oss beholde.

Hun vil gjerne at Stjørdal skal bli et sted som folk stanser opp ved. Og hun har nylig levert sitt forslag til sentrumsplan som politikerne jobber på spreng med å behandle. Slungård som har vokst opp i Meråker, kjørte ofte forbi både Malvik og Stjørdal.

Ryggen til hovedfartsåra

– I oppvektsen tenkte vi på hvem som kunne finne på å bo i Hommelvik eller på Støren. En konkret opplevelse av hvordan jeg har opplevd Stjørdal, er at jeg alltid har vært på vei til eller fra Meråker. Stjørdal står med ryggen til hovedfartsåra og sentrum har ei bakside som du ser når du kjører forbi. Det må vi gjøre noe med. Det må være innbydende å stoppe, svinge innom, sier hun.

Gjennom en sentrumsplan kan du reflektere og planlegge.

– Hva du gjør med byggehøyden har noe å si for byens profil. Jeg mener at vi skal tillate bra byggehøyde, det har noe med det urbane uttrykket og samhandling av virksomhet å gjøre.

Folk blir snillere

At det blir estetisk pent å se på er hun også opptatt av. For en positiv bivirkning er at folk oppfører seg bedre når de har det pent rundt seg. Det har den tidligere Trondheims-ordføreren erfaring med.

– Jeg tror folk blir gladere, snillere og mer produktive og mer framtidsoptimistiske dersom de har det allright eller pent rundt seg. Så estetikk i det offentlige rom har betydning for folkehelsa. Og et eksempel som jeg har sett på nært hold er det løftet som ble gjort i byrommet i Trondheim i forkant av VM i 1997

Private eiere og kommunen gjorde et skikkelig løft for å oppgradere byen til fest.

- Og når det ble gjort på likt ble det en ordentlig opprydding. Det var en mangedobling i budsjettet for å pynte byrommet, og den sesongen var det verken før eller etter registrert så lite hærverk og forsøpling. Så at du har det pent og ordentlig rundt deg har positive ringvirkninger.

Hun har selvsagt fulgt med på debatten som har rullet i mediene om hvorvidt Stjørdal er en stygg by.

– Det er litt lettvint og flåsat å si at det er en «støgg» by, men gjennom sentrumsplan og det at vi nå setter i gang for fullt med rullering av samfunnsplan, så kan vi sette fokus på hvordan vi vil ha det i det offentlige rommet i Stjørdal.

– Er det håp for Stjørdal sentrum?

– Ja, for jeg har ikke sagt at det er stygt her. Jeg mener at estetikk i det offentlige rom er viktig. Og nå har vi mulighet til å løfte Stjørdal ytterligere.

Stjørdal kan framstå som litt kjedelig, men det er ikke stygt, mener hun.

- Byen har utviklingspotensial. Det har skjedd fryktelig mye på kort tid. Vi er inne i en god stim, så nå bør vi bruke vinden når vi går inn i sentrumsplanen.

Bak skrivebordet i rådhuset har Slungård utsikt til både gammel og ny bebyggelse i sentrum. Nettopp det vil hun bevare: Muligheten til å verne små trehus i kombinasjon med nye bygg i for eksempel glass, stål og betong. Foto: Bjørn Fuldseth

Må framstå som unik

For å gjøre byen vakrere trenger vi ikke kopiere andre byer. Eller andre prosjekter.

– Det som trigger meg er at vi må ha ambisjoner på egne vegner, vi må være stolt av kommunen og utvikle vår egenart. Vi skal ikke være en kopi av noen andre. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen. Vi har masse god egenart som gjør at vi kan framstå som noe unikt.

– Hva kan vi friste med i Stjørdal?

– Du får folk til å komme hit på grunn av Kimen. Vi har 1500 per dag som besøker Kimen. Kinobesøket er tredoblet - nesten firdoblet - i første driftsår, sier hun og fortsetter:

- Der har det skjedd noe magisk med Kimen. Og i 2018 vil vi ha flere store arrangementer. Mye er allerede under utrulling. Så det er mange grunner til å komme til Stjørdal. 2018 vil være året hvor vi viser oss som arrangementsby i full bredde. Rallyen kommer tilbake, vi har LS 2018. Vi har Blues in Hell - og en masse lavterskelarrangement som øker aktiviteten, og i fjor hadde vi Agrisjå.

Det kommunen kan gjøre er å lage arenaer som er attraktive for arrangører å bruke, mener hun.

- Vi har for eksempel mellomrommet mellom Kimen og Torgkvartalet - Byparken - som er kjempefin. Det er den typen ting som gjør at folk reiser til Stjørdal. Så arrangementsbiten er viktig for å øke attraktiviteten for både tilreisende og de som bor, jobber og lever livene sine her.

Ungdommene trives

«Det som er fryktelig artig», sier Slungård, er at ungdataundersøkelsen viser at det er en formidabel endring på gang når det gjelder hvordan ungdom ser på Stjørdal.

– Det er flere fritidsaktiviteter i sentrum blant annet i forbindelse med Carbon. Ungdommene sier at de generelt er mer fornøyde. og når de gir denne tilbakemeldingen da har vi lyktes med noe, sier hun.

Anne Kathrine Slungård reiser seg fra stolen ved møtebordet og stiller seg foran PC-skjermen. Hun kom på at hun måtte godkjenner en sak til formannskapsmøtet. Før hun er tilbake ved bordet svarer hun på et par meldinger: Eldstesønnen Daniel lurer på om de skal finne på noe i løpet av ettermiddagen. Og samboeren lurer på om hun har husket å kjøpe melk. Anne Kathrine fyrer av svar mens hun snakker.

– Jeg blir glad når 25-åringen har lyst til å henge med mora, sier hun.

Glad for å være tilbake

I fjor kjøpte firebarnsmoren og samboeren Stig Inge Eikemo hus på Ranheim. I nærheten av skolen til Slungårds datter Kristin (16). Huset ligger et steinkast unna barneskolen som de to yngste guttene på 3 og 5 skal begynne på. Med en samboer som pendler til Oslo og to barnehagebarn som skal hentes og leveres innenfor barnehagens åpningstider, er det en fordel å være dyktig på logistikk.

– Jeg er ofte den første som leverer og den siste som henter, medgir hun.

Men i dag er det mannens tur til å hente i barnehagen. Det er den dagen i uka hvor rådmannen kan jobbe utover ettermiddagen. Middagen blir sen og hun fisker opp en banan som nødmat.

– Hvordan har det vært å flytte fra Oslo til Trøndelag?

– Det er så godt å puste i trøndersk luft igjen. Det er fantastisk å være tilbake i Trøndelag. Til det jordnære, ujålete, joviale Trøndelag. Jeg savner menneskene jeg jobbet med, men det er fantastisk godt å være tilbake.

Hun har flyttet til Ranheim helt ned i fjæresteina og reetablerer nå gamle nettverk.

- Fordi jeg har startet på nytt og har to små, blir jeg kjent med andre foreldre. Og i rekkehuset hvor vi bor er det 29 boliger med 44 unger under 10 år. Og nå så jeg nettopp på Facebook at det kommer en til.

Nå gleder hun seg til våren.

– Guttene kom i oktober og begynte i barnehage på Ranheim da. Så det blir deilig til våren når jeg kan «sleppe de laus». Det er den store forskjellen fra å bo i femte etasje i Colosseum park det lå en trafikkert bygata mellom oss og parken. Og nå hvor det bare er å åpne døra og gi dem en tupp i baken, sier hun med en latter.

Oversiktlig og nært

På pulten ligger det en innpakket bukett med røde roser, levert med bud. Anne Kathrine har ingen anelse hvem de kommer fra. Og ved slutten av møtet pakker hun ut buketten og leser kortet.

– Så morsomt. Det er fra en som jeg har vært referanse for og som nå har fått ny jobb, sier hun.

Sola går ned over Stjørdals nesten 24.000 innbyggere. Og Anne Kathrine Slungård har arbeidsoppgaver som venter. På døra står varaordfører Ole Hermod Sandvik og venter på å slippe inn.

– La oss bygge en by med respekt for småbyens kvaliteter, hvor det er oversiktlig og nært, og hvor folk sier hei til hverandre. Jeg håper jeg kan si om 25 år at jeg har bidratt lagt til å legge til rette for utviklingen av en by med mangfold. Som er preget av vår tid. Ja til vern og ja til utvikling, sier hun.

Fakta

  • Anne Kathrine Slungård (54) fra Meråker var Trondheims yngste ordfører noensinne (1998–2003).

  • Hun avslo alle tilbud om statsrådsposter og stortingskandidatur, og gikk i 2003 ut av politikken og til næringslivet.

  • I januar 2017 begynte hun som rådmann i Stjørdal kommune etter å ha vært leder for Ungt Entreprenørskap.

  • Hun er bor på Ranheim med samboeren Stig Inge Eikemo (43) og har barna Daniel (25), Kristin (16) og guttene Gabriel (snart 6) og Inge August (snart 3).