Kåre Børseth er en av Stjørdal kommunes mest erfarne kommunepolitikere (i betydningen: hvis du regner i antall år). Om det skjer bevisst eller ubevisst er det derfor ingen grunn til å tilgi ham når han gjentatte ganger forsøker å skape det feilaktige inntrykk av at egen kommune ikke gjør noe for utbygging av gang- og sykkelvei langs E14.

Torsdagens utgave av Bladet er bare enda ett i rekken av utspill blottet for konkret innhold i så måte. Ikke noen konkrete forslag, tiltak eller innspill som kan bidra til å dra noe som helst i positiv retning hva gjelder å faktisk få til noe i denne saken presenteres. Ikke ett eneste slikt forslag fra Ap er verken blitt fremsatt eller nedstemt i kommunestyret heller – så hva er det egentlig som etterlyses? I stedet presenteres en surmaget kritikk det er vanskelig å få begrep om hva går ut på.

Det eneste konkrete det er mulig å lese ut av oppslaget på lørdag er at Ap nok en gang gjentar sin motstand mot at kommunen skal ta reguleringsarbeidet for en begrenset del av den gang- og sykkelveiforbindelsen som det er sterkt behov for langs fylkesvei 705 i Elvran. I motsetning til for gang- og sykkelvei langs E14 er dette en vei eid av fylkeskommunen, og som står på uprioritert liste i fylkets veiplaner. Jeg tror Elvran hadde håpt på litt bred partipolitisk støtte for å løfte opp denne i de framtidige.

Når det gjelder E14 er dette en statlig riksvei, og hvor denne nå endelig er kommet inn i Statens vegvesen sitt handlingsprogram for perioden 2018-2023. Noe Børseth i etterkant av kommunestyremøtet i forrige uke ellers kunne avsløre at han ikke var kjent med. Oppføringen her skjedde interessant nok etter at Senterpartiets Ruth Øfsti (fra Elvran for øvrig…) fremmet forslag om at dette skulle være det fremste prioriterte tiltaket på gang- og sykkelveisiden i kommunens høring til nasjonal transportplan. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Hvis det så er mitt engasjement gruppen av Ap-politikere kritiserer for å være for lavt i denne saken, så kunne nå en god start vært å spørre hva som faktisk er blitt gjort eller gjøres i sakens anledning. Det har imidlertid ingen av de tre Ap-profilene tatt seg tid til å gjøre, så jeg vet ikke hvor avslørende det er for hvor viktig denne saken i realiteten er for dem. I alle tilfeller: Om jeg som ordfører, av Ap skulle få skylden og æren for de til en hver tid statlige infrastrukturinvesteringer som burde vært gjort, som gjøres og som skal gjøres til kommunens beste de kommende årene så er det vel bare å bukke og takke. Som kjent er dette i sum ganske så mye. Og nå kommer altså gang- og sykkelvei langs E14 også.

Om dette skjer fullstendig frikoblet fra Ap-flokken avbildet ved E14 så tror jeg kommunen er tjent med at vi ikke skyter på hverandre, men i stedet drar lasset sammen for både fylkeskommunale og statlige samferdselsinvesteringer i kommunen. Det er også det jeg har tenkt de forutgående gangene jeg har sett Kåre Børseth blitt avbildet ved E14 – og latt det ligge med det. Og selv om Arbeiderpartiet lokalt ser ut til å være i opposisjonsmodus, så er jeg ikke i tvil om at partiet kunne ha mye å bidra med i denne sammenheng.

Ivar Vigdenes

Ordfører i Stjørdal kommune (Sp)