– Vi har for få hytter i porteføljen vår og skulle ønsket oss flere. Vi er tilnærmet utsolgt nå. Nå som det er vinterferie og etter hvert nærmer seg påskeferie så skulle vi gjerne hatt 10–12 objekter å selge. Fjellhytter er fryktelig populært, sier eiendomsmegler Nils Nordbotn i Meglerhuset Nylander i Stjørdal.

Prisene for fritidsboliger på fjellet steg for tredje år på rad i 2017. Salget gikk derimot noe ned, og hyttene gikk i snitt under prisantydning, skriver NTB.

Gode skispor

Samlet opplevde fjellhyttemarkedet en vekst på 5,4 prosent. Selv om 2017 avlet prisvekst, har veksten gått svakt nedover siden toppåret 2016, som hadde en vekst på 6 prosent. Salget av fjellhytter går også noe ned; fra februar 2017 til januar ble det solgt 3.905 fjellhytter – en nedgang på 2 prosent fra året før, viser statistikk fra Eiendom Norge.

Nils Nordbotn bekrefter denne trenden i dalføret. Han anslår at meglerhuset solgte rundt 30 fjellhytter i fjor.

– Prisene går opp – ingen eksplosjon, men de øker jevnt og trutt. Både i Meråker, Selbu og Tydal selges hyttene raskt og selgerne får gode priser. Vi merker at de nyeste hyttene i prisklassen 3,5 til 4 millioner kroner tar lenger tid å selge sammenlignet med de såkalte folkehyttene opp til 2,5 millioner, sier Nordbotn.

– Hytter i skogen, som for eksempel på Ytteråsen, har hatt en markant stigning, legger han til.

Fjellhytter ved langrennsløyper steg med 5,2 prosent det siste år, mens fjellhytter beliggende ved alpinanlegg steg med 5,8 prosent. Dette er statistikk fra hele landet.

– I dalføret trenger ikke hyttene ligge i nærheten av alpinanlegg for å få gode priser. Folk er minst like opptatt av gode langrennsspor som heftige alpinbakker, forteller Nordbotn.

Det er en uttalelse eiendomsmegler Even Husby hos Eiendomsmegler 1 støtter.

– Å ligge i nærheten av alpinanlegg er fortsatt positivt, men bortoverski er minst like populært i valget av kjøp av hytter. Gode skispor er viktig for folk, sier Husby.

Fasiliteter

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, opplyser til bransjeorganisasjonens hjemmeside at fjellhyttemarkedet ikke ser ut til å ha blitt berørt av det svake boligmarkedet i 2017.

– Og vi ser få tegn til at markedet for fjellhytter vil svekke seg i tiden framover, sier han.

Megler Even Husby forteller at markedet er bra.

– Jeg sitter ikke med statistikk foran meg nå, men når det gjelder pris opplever jeg at hytter med alle fasiliteter øker, mens hytter uten vei, vann og avløp har flatet ut. Kanskje også med en liten nedgang. I fjor hadde vi færre hytter enn året før, og det kan tolkes slik at prisene er presset opp. Men det er for tidlig å si om den samme utviklingen gjelder i 2018. Sesongen er i ferd med å starte nå, sier Husby.

Eiendomsmegler 1 har to hytter liggende ute nå, mens det blir visning på en tredje hytte rett over vinterferien. De ligger i Meråker, Selbu og Tydal og har prisantydninger på 1,6 til 1,9 millioner kroner.

Under prisantydning

Selv om prisene i hele landet steg, ble fritidsboliger på fjellet solgt 0,5 prosent under prisantydning i 2017.

Christian Vammervold Dreyer opplyser at selgerne også i 2018 må belage seg på å akseptere en pris under prisantydning.