Næringsarbeidet i Meråker må i framtiden bli organisert som en del av sektor kommunal utvikling, mener både rådmannen og et enstemmig formannskap.

Men hvis kommunen ikke lenge skal betale Merut for å drive næringsarbeid på vegne av kommunen, blir det ikke lenger plass for å opprettholde selskapet Meråker Utvikling AS (Merut). Derfor tar rådmannen til orde for å legge ned selskapet.

Stjørdal Næringsforum

Samtidig mener han at bedriftene i Meråker kan være interessert i å bli tettere knyttet opp mot Stjørdal Næringsforum. Derfor mener han at kommunen må oppmuntre til å få på plass en lokal avdeling av Stjørdal Næringsforum i Meråker og bidra med penger for å få til dette.

En slik avdeling med eget styre mener han kan være en god samarbeidspartner for både bedriftene i Meråker og for Meråker kommune.

Stjørdal Næringsforum har allerede en tilsvarende lokalavdeling på Frosta.

Pose og sekk

– Du foreslår med andre ord at Meråker skal få både i pose og sekk – en kommunal næringsavdeling, og samtidig en tettere tilknytning til Stjørdal Næringsforum?

–Ja, jo – du kan vel si det slik. Jeg tror det er viktig at lokale bedrifter har en slik arena. Dette tror jeg kan bli bra, sier konstituert rådmann Inge Falstad.

Styret i Meråker Utvikling AS har tidligere gått inn for en løsning der kommunen fortsatt kjøper næringsutviklingstjenester fra selskapet, mot at Merut får en langsiktig avtale over seks år om finansiering.

Men det er ikke bare enkelt. Merut er i dag et privat selskap, ikke et offentlig, selv om kommunen er inne med en betydelig aksjepost. Skal kommune betale vel åtte millioner kroner over seks år for å kjøpe tjenester, er reglene slik at da må det legges ut på anbud. Og da har man ingen garanti for at Merut vinner kontrakten.

Utfordringer

I tillegg peker rådmannen på at Merut står foran faglige utfordringer. Mer kompetanse, større fagmiljø, avhengighet av enkeltpersoner og sårbarhet ved ferier og annet fravær er noen av utfordringene Merut står overfor med bare én ansatt, slik situasjonen har vært i flere år.

På denne bakgrunnen mener rådmannen det er bedre å organisere næringsabreidet som en integrert del av kommunens virksomhet, og at det blir lagt inn under sektor kommunal utvikling. Det har også et enstemmig formannskapet nylig gått inn for.

Den framtidige organiseringen av næringsarbeidet i Meråker blir endelig avgjort i kommunestyret i neste uke.