Meraker Brug er den største rettighetshaveren til laksefiske i Stjørdalsvassdraget og leier ut laksefiske gjennom sesongen. SJFF har i lengre tid leid fire kilometer i sideelva Forra.

– Vi har tidligere hatt en kontrakt som vi har fornyet med SJFF for hvert år. Vi ønsker å holde en dialog med SJFF om i fortsettelsen også. I denne omgang handler det om at SJFF ønsket en 3-års avtale, mens vi på vår side ønsker å stå fritt i de vurderinger vi nå skal, forklarer Per J. Hembre, daglig leder i Meraker Brug.

Kjøpte gård

Han forteller at årsaken til at de er litt i tenkeboksen er at de kjøpte Fossen Gård.

– I den forbindelse har vi valgt å holde flest mulig muligheter åpne for hvordan vi skal organisere laksefisket vi disponerer i Forra.

– Kommer dere til innlemme de fire kilometerne med fisket som leies ut i Fossen?

– Det er noe vi skal se på, men vi har ikke beslutte hvordan vi gjør det.

Hembre ser at det kan være misnøye lokalt at ikke SJFF lenger får leie av dem, men forteller at han har sagt til foreningen at de har vært heldige som har fått leie en lang strekning i mange år til en billig penge.

– Vi har hatt et godt samarbeid med foreningen i mange år, og de har leid av oss i Forra i 17–18 år uten forandringer, sier Per J. Hembre i Meraker Brug. Han opplyser det tas omtrent femti laks i året på strekningen.

Vært viktig for SJFF

SJFF har informert sine medlemmer på sine hjemmesider og der skriver de at dette betyr at de mister det meste av fisket de har i Forra.

​​«Forra er en fin flueelv som mange har et kjært forhold til. I flere tiår har SJFF leid over fire kilometer av Forra fra AS Meraker Brug. Dette har vært et viktig del av vårt tilbud og inkluderer blant annet Tyldhølen, Jarlhølen og sørsiden av Dahlshølen. Nå mister vi dette. Vi har vært veldig fornøyde med avtalen vi har hatt. Meraker Brug har behandlet oss på en skikkelig og rettferdig måte, og vi har hatt et godt forhold til deres representanter", skriver SJFF.

De påpeker at de har vært en stabil leietaker som har leid elva både når fisket har vært godt og når det har vært dårlig.

«Vi har tatt den finansielle risikoen knyttet til salget av fiskekort, men delt eventuelle overskudd med grunneier. Vi har organisert fiskekortsalg; skilting og merking; drevet oppsyn og vi har satt ut gapahuker og benker. Vi har også vært en pådriver for kultiveringsarbeid i Forra. I mange år har vi fisket stamfisk og produsert yngel som har blitt satt ut i vassdragets øvre deler. Det har særlig kommet strekningen fra Fossen og nedover til gode», skriver SJFF.

Tap for allmennheten

Foreningen mener at saken er et tap for vanlige fiskere.

««Det er ingen tvil om at dette er et tap for allmennheten. SJFF selger fiskekort til vanlige arbeidsfolk – menn og kvinner med normale inntekter og som ikke kan betale titusenvis av kroner for en ukes fiske. Heldigvis deler mange av elveeierne i Stjørdalsvassdraget vårt verdisyn og vil fortsette å leie ut vald til oss. Hvis lokalbefolkningen ikke lengre har tilgang til fiske så vil interessen for å ta vare på elva gradvis forsvinne", skriver SJFF.

De tror at mange sikkert er skuffet, men påpeker at de fortsatt har over to kilometer med vald i Forra og ser på muligheten for å erstatte noe av det de har mistet med nye vald.