– Dette ser vi svært alvorlig på, sier konstituert lensmann Arne Henrik Ulvin.

Kriminalstatistikk fra politiet i Værnesregionen viser en markant økning i voldssaker begått av mindreårige.

I 2017 ble det anmeldt til sammen 64 saker mot 28 året før. I tillegg viser tall fra Ungdata-undersøkelsen at mange voldstilfeller ikke blir varslet til politiet.

Yngre og yngre

– Volden skjer primært i Stjørdal sentrum og i Malvik. Vi brukte store ressurser på utfordringer med ungdom i og rundt Kimen kulturhus i fjor vinter. Tallene speiler også den aktiviteten, sier Ulvin.

Han sier politiet ser en tendens til at gjerningspersonene i voldssaker blir yngre og yngre.

– I 2016 hadde vi ett tilfelle der gjerningsmannen var 13 år. I 2017 hadde vi 10 saker. Utfordringen er at de mest aktive ungdommene knytter til seg sårbar ungdom. Det er relativt få aktive voldsutøvere, men en del passive. I kjølvannet av dette utsettes ungdom for trusler, sier Ulvin.

Bekymret

Det bekymrer lensmannen at det i 2017 ble registrert nesten like mange voldssaker med mindreårig gjerningsmann som i Trondheim sentrum.

– Vi ser at Værnesregionen øker mer enn regionene rundt oss, både Trondheim sentrum og Fosen – som vi vanligvis sammenligner oss med. Det bekymrer oss.

Ifølge Ulvin står gjengangere fra en institusjon i Stjørdal bak 39 prosent av alle straffesaker for ungdom under 18 år. Den mest aktive er involvert i 11 prosent av straffesakene.

Ungdommene i statistikken er i alderen 13–18 år og gjengangerne er tilknyttet et lite miljø.

– Krevende år

Bladet har vært i kontakt med den aktuelle institusjonen i Stjørdal. De har følgende kommentar:

– 2017 har vært et krevende år for oss og vi er kjent med tallene politiet har presentert. Vi vil fortsette det gode samarbeidet vi har med politiet og andre sentrale aktører, slik at vi på en best mulig måte kan ivareta både beboere på institusjonen og lokalsamfunnet, sier lederen for institusjonen.