– Vi ser en positiv utvikling i Stjørdal Fjernvarme. Leveransen er doblet siden 2010. I løpet av kort tid vil vi levere energi nok for oppvarming av 5.000 husstander.

Det er Audun Brenne, daglig leder i Stjørdal Fjernvarme A/S som sier dette. Anlegget ligger like øst for Stjørdal sentrum, mellom E14 og østenden av flystripa ved Trondheim lufthavn. Herfra går ledningsnettet i dag under bakken, i en lengde av 13 kilometer innenfor det konsesjonsområdet selskapet har. Det er Stjørdal kommune og Statkraft som eier fjernvarmeselskapet fortsatt i vekst.

– Selskapet har så langt investert over 130 millioner kroner, og 2018 vil være det første i historien hvor vi går med overskudd, sier Brenne.

Hele sentrum

– Det er veldig stor interesse i Stjørdal sentrum for å benytte fornybar fjernvarme som sin foretrukne oppvarmingsløsning. Videre er det utrolig artig å se at det nettopp her finnes utbyggere som er blant landets mest innovative til å teste ut nye fjernvarmekonsepter, sier brenne.

Gågatedelen av Kjøpmannsgata midt i sentrum er isfri gjennom hele vinteren takket være fjernvarmeanlegget på Lillemoen. Apropos gateoppvarming mener Brenne dette er en god samfunnsøkonomisk investering, brøyting og strøing slipper en, knall og fall på is unngås, bruddskader reduseres, samfunnet sparer store sykehuskostnader.

– Snøsmelteanlegget rundt Kimen er tilkoblet fjernvarmen. Det samme også kulturhuset og Stjørdal kirke. Jeg kan nevne mange, store kunder, hvor kommunen er stor. Stjørdalshallen er vår kunde, ja, alle større bygg i bykjernen med vannbåren varme er tilknyttet anlegget på Lillemoen. Dette gjelder også alle gamle bygg i sentrum som tidligere før anlegget ble bygd på Lillemoen, hadde vannbåren varme levert fra kommunens eget anlegg, Sara, sier Brenne.

– Nevn noen store kunder?

– Sjølsagt kommunen, videre Forsvaret, Statoil-bygget, Ole Vig videregående skole, Plantasjen, Torgkvartalet, Mindes Hus, Unicom, Quality Hotel, Stokkes Hage, Tangen Næringsbygg, ja det er noen, sier Brenne.

– Staten finansierer 72 nye omsorgsleiligheter på Fosslia. Får du en ny kunde her?

– Nei, her blir avstanden fra anlegget på Lillemoen til Fossliåsen for stor. Men det nye helsehuset som skal bygges, det skal ha energi fra oss, sier sjefen på fjernvarmeanlegget.

Framover

Stjørdal kommune står foran utvikling av sitt nye næringsområde, Veisletta, 70 mål bare få hundre meter øst for fjernvarmeanlegget på Lillemoen. Her blir det nye kunder for Brenne, han legger ledninger i samme grøfta som kommunen skal ha sin infrastruktur i.

– Det er en vinn-vinn situasjon for begge parter.

Dette betyr også starten på et annet mål Brenne har for anlegget på Lillemoen. Flyplassen og utvikling av næringsarealene sør for lufthavna.

– Her kan vi lage verdens mest klimavennlige flyplass hvor fjernvarme for eksempel kan forsyne området med både varme og kjøling, samt også distribuere overskuddsvarme, fra både nye og eksisterende bygg. Det kan også være mulig å utnytte solenergien. Store muligheter, og vi deltar gjerne i dialogen om en slik utvikling, sier Audun Brenne.

– Ja, dette kan bli Trøndelags mest klimavennlige område, sier fjernvarmesjefen.