Et døgn i februar hvert år samles flere titalls barn og ungdom i ei enkel hytte på fjellet. Her stiftes nye og varige vennskapsbånd.

– Jeg kjente én fra før. Nå kjenner jeg mange, sier Salem Nayzgi og smiler bredt.

12-åringen fra Nessvegen i Hommelvik kom til Norge fra Eritrea for tre år siden. Denne tirsdagen har hun hatt ski på beina for tredje gang og lekt med jevnaldrende fra hele kommunen.

Nå har hun tatt en pust i bakken. Fingre og tær er stivfrossen. Vintertøyet har hun lagt på en stol ved siden av og foran henne knitrer flammene i den åpne peisen.

Sammen med 25 andre malvikelever fra 5. og 6. trinn deltar hun på overnattingstur til Gammelvollsstoggo.

Skal bli kjent

Utenfor hytteveggene har temperaturen krøpet ned til ti minusgrader og sola for lengst stått opp over fjellandskapet. Klokka er rundt ti på formiddagen og fem frivillige ungdomsledere har satt i gang en navnelek på gårdsplassen. Målet er å bli bedre kjent.

(Saken fortsetter under bildet.)

Ungdomslederne på Gammelvollsstoggo er opptatt av det sosiale . F.v: Inger Marie Teigen (16), Kathrine Fuglem Pedersen (18), Tor Arne Viken (16), Emil Kyllo (16) og Sander Dybvik (17). Foto: Anders Fossum

– Det er det vi håper. At ungene skal få nye venner og møte folk de ikke har truffet før. Det kommer folk fra hele Malvik og vi prøver å få alle til å prate med hverandre, sier Sander Dybvik.

17-åringen er som veteran å regne. Han har deltatt som ungdomsleder i flere år. Nå har han samlet et titalls barn i sirkel utenfor inngangsdøra. Det flires, ropes og hoies.

Genialt konsept

Tre voksne betrakter bli kjent-leken på avstand. Arve Renå, Hans Jørgen Renå og Marit Hammer fra virksomhet kultur i Malvik kommune har vært med på aktivitetstilbudet siden oppstarten i 2007. Konseptet er uendret og fremdeles like populært.

(Saken fortsetter under bildet.)

Marit Hammer, Arve Renå og Hans Jørgen Renå fra virksomhet kultur har vært med siden oppstarten på VinterMalvik. Foto: Anders Fossum

– Det har stort sett alltid vært full hytte på overnattingsturen for de yngste. Det var det også denne gangen. Vå måtte ha med to feltsenger opp. Jeg og Hans Jørgen har ligget på hver vår mens Marit har sovet på sofaen, forteller kultursjef Arve Renå og spenner på seg et par gamle Madshus-ski.

Går på ski til hytta

Den snaut tre kilometer lange turen fra parkeringsplassen på Vennafjellet og opp til hytta i Selbu kommune har blitt en tradisjon. Nå nærmer det seg nedfart. Det siste døgnet har deltakerne gått på stjerneekspedisjon til kuppelen, lekt på ski, isfisket og spilt kort i soveposene.

– Stemninga har vært veldig god. Noen har faktisk sovet litt også, oppsummerer kulturkonsulent Marit Hammer og ler hjertelig.

I bakgrunnen tar tre ekstatiske unger løpefart og rutsjer ned bratthenget mot Gammelvollstjønna. Vannet hvor to deltakere dro opp hver sin ørret med isfiskestanga i dag morges.

(Saken fortsetter under bildet.)

Isfiske på Gammelvollstjønna var en av mange sysler på hytteturen. Sondre Leander Granlund dro opp en ørret på rundt 200 gram. Jeg brukte maggot og mark, røper storfiskeren. Foto: Anders Fossum

– Mange kommer hit uten å kjenne noen, men nye vennskap utvikler seg. Ungene hjelper hverandre og koser seg sammen. Det er så artig å se, sier Hammer.

2018-utgaven av VinterMalvik samler totalt 150 deltakere. Konseptet er lavterskel og helt gratis. Suksessoppskriften er enkel, men genial. Fem aktiviteter fordeles på fire dager i vinterferieuka.

– Vi har diskutert om vi skal finne på andre ting, men ser egentlig ingen grunn til å endre på noe. Flere av aktivitetene er «sikkerstikk» hvert eneste år, sier Arve Renå.