Arbeiderpartiets Joar Håve og Torgeir Størseth vil ha en bykjerne hvor det myldrer av folk, også utenfor handelsstandens åpningstid.

– Alle leiligheter skal ha sola minimum et par timer hver dag. Vi vil tillate leiligheter, gjerne allerede fra 2. etasje og oppover, med dette bestemte kravet, sier Størseth, som er en av Arbeiderpartiets medlemmer i plankomiteen.

Størseth snakker om sola, og den skinner også på partifellen Håve, gruppelederen i kommunestyret.

Ønsker ikke for høye bygg

– Vi i Arbeiderpartiet er svært opptatt av at ikke gågata skal komme i skyggen av en mur av høye, sammenhengende bygg på sørsida. Vi må ha trivsel i gata. Sol er viktig for trivselen, og planen, slik den er lagt fram fra rådmannen, tar vare på sola, både for de som skal bo oppover i etasjene på forretningsgårdene på sørsida av Kjøpmannsgata, og folk i gågata. Rådmannen har i sitt forslag brukt betydelig ressurser på å få fram en plan som slipper sollyset inn for de som skal bebo leilighetene i Kjøpmannsgata, samt også sol i gata. Da må vi politikere være villige til å regulere, og vi i Arbeiderpartiet mener at regulering også kan brukes til noe godt. Jeg kan sitere Inge Lønning, som sa at «regulering er tegn på sivilisasjon», sier Håve.

– Et lite stikk til de borgerlige partiene, anført av Senterpartiets Rolf Charles Berg, som i et intervju med Bladet ikke var like opptatt av sola, og solinfall inn i alle leiligheter i Kjøpmannsgata?

– Rådmannen har i sitt forslag til ny sentrumsplan, foreslått en regulering, hvor sola i størst mulig grad blir tatt vare på. Betydelig ressurser er brukt for å sørge for at sollyset blir ivaretatt både ute og inne, og det mener vi i Arbeiderpartiet er det eneste riktige. Vi forstår at eiendomsbesitterne vil ha mest mulig fortjeneste på en utvikling av sine eiendommer, med mest mulig bebygd flate. Men så er det slik, at vi som folkevalgte, på en best mulig måte også skal ivareta fellesskapets interesser, og vi er folkevalgt for også å regulere, sier Håve.

Ikke envegskjøring

– Når vi først snakker om gata, om folk og om sola, så vil ikke vi i Arbeiderpartiet, som de borgerlige partiene, åpne gågata for biltrafikk i ett felt østover. Det betyr bare at vi vil miste det gode mljøet i gågata, det vil da heller ikke bli en gågate lenger. Gågata skal vi ta vare på, sier Håve og Størseth.

– Apropos envegskjøring, de borgerlige partiene vil også regulere Stokkmovegen som envegskjørt forbi Torget, åpen for biltrafikk bare nordover?

– Arbeiderpartiet vil ha inn- og utkjøring til og fra bykjernen fra E14 gjennom Stokkmovegen og Stokkanvegen.

Stokkanvegen forlenges da sørover gjennom tidligere «Bygg- og Bo» i Kjøpmannsgata.

– Dette i tråd med forslag fra rådmannen. Vi ser også hvor riktig det er å stoppe mye av trafikken i selve bykjernen med parkeringshus tett på E14 ved begge disse innkjøringene til sentrum. Så har vi både hørt og lest at Høyre og Senterpartiet vil regulere Stokkmovegen som envegskjørt gate forbi Torget, åpen bare for nordgående trafikk, og ramper for ned- og oppkjøring fra parkeringskjeller, på hver sin side av Stokkmovegen vest for Torget. Dette ser vi ikke som noen god løsning, rampene vil vanskeliggjøre all ferdsel, spesielt for de myke trafikantene i dette området, samt i Ole Vigs gate, ei gate med stor trafikk av skoleungdom, sier de to representantene for Arbeiderpartiet. De vil ha biltrafikk i begge retninger i Stokkmovegen, også forbi Torget.

Vil bevare Spendergården

Runden Bladet hadde med Senterpartiets Rolf Charles Berg og Høyres Rune Larsen, viste at de hadde en mindre sans for bevaring av eiendommer i Kjøpmannsgata.

– Vi ønsker også å bevare Kjøpmannsgata 1. Men vi ser ingen hensikt i å bevare Spendegården gjennom en flytting av bygningsmassen. Arbeiderpartiet har derfor landet på at vi skal bevare den slik den står. Så er det også slik, at en bevaring er reversibel. Nye politikere kan om noen år også endre bevaringsstatusen, men nå vil vi ha Spendegården i Kjøpmannsgata, sier Håve.

Arbeiderpartiet vil ta vare på flere sentrumsgårder. Hele rekka fra Stokkmovegen til Stokkanvegen, på nordsida av hovedgata, vil Arbeiderpartiet bevare. Også Kjøpmannsgata med «Bamses Pub» vil de ha med seg videre. Løvsethstua vil de ikke rive, men de åpner for at den flyttes et par steg nordover i Torgvegen. Vigens «Fiskbua» har Håve godt i minne, der den står øverst i Kjøpmannsgata, tom for fisk, men bevaring, nei det er det ikke flertall for i Arbeiderpartiet.

– Det er foreslått fra rådmannen å bevare noen eiendommer lengst sør i Wergelandsvegen, og det støtter vi, sier Størseth.

– Forenedegården, Kjøpmannsgata, har teglstein i fasaden. Dette ble av arkitekter, pekt på som et godt valg, relatert til tidlig tegelsteinproduksjon i kommunen. Men Ap ser ingen verdi i å bevare denne gården?

– Nei, vi ser ikke den som bevaringsverdig.

Høyhus

– Det er foreslått tre høyhus i planen, to i tillegg til høyhuset ved Kimen på Husbyjordet. Det er høyhus vest for Torget, på den tidlgere brannstasjonstomta, samt etasjebygg på rådhuset. Vi i Arbeiderpartiet er ikke sælig begeistret for høye bygg i bykjernen i Stjørdal, sier Joar Håve med god støtte fra Torgeir Størseth.

Så gløtter samme Størseth, pensjonert rektor fra Halsen ungdomsskole, ut vinduet fra journalistens kontor, mot nord for å se sin tidligere arbeidsplass, og da kommer det:

– Ser at de borgerlige partiene vil ha butikker med fasade også ut mot Ole Vigs gate. Dette er vi imot, vi vil ikke ha økt trafikk i dette området, sier de to sentrale politikerne i Arbeiderpartiet.