Politiet melder om en dobling i voldshendelser med mindreårig gjerningsperson. Ungdomsrådet mener terskelen for å varsle har blitt lavere.

– Sansynligvis har det ikke blitt mer vold. Jeg tror bare det har blitt enklere å si ifra. Mørketallene var nok større før, sier Henrik Hegli.

Tirsdag denne uka ble politiets kriminalstatistikk fra 2017 presentert for pressen. Dagen etter ble 17-åringen Hegli, Benjamin Kriens (16) og Endre Loftet (15) fra Stjørdal ungdomsråd forelagt tallene av Bladet.

Mer åpenhet

Konstituert lensmann, Arne Henrik Ulvin, sier politiet ser en tendens til at gjerningspersonene i voldssaker blir yngre og yngre.

– I 2016 hadde vi ett tilfelle der gjerningsmannen var 13 år. I 2017 hadde vi 10 saker. Utfordringen er at de mest aktive ungdommene knytter til seg sårbar ungdom. Det er relativt få aktive voldsutøvere, men en del passive. I kjølvannet av dette utsettes ungdom for trusler, sier Ulvin.

Trioen fra ungdomsrådet tror mer synlig politi og globale åpenhetskampanjer på sosiale medier har senket terskelen mellom ordensmakten og publikum.

– Det har blitt mer synlig politi i sentrum de siste årene. Det gjør at ungdom synes det er lettere å ta kontakt med dem, sier Endre Loftet.

– Bekymringsfullt

Arve Nordtvedt, leder i den geografiske driftsenheten Midt, som omfatter Trondheim, Værnes og Fosen, er urolig for voldsøkningen.

– Det er bekymringsfullt. Det å være ungdom i dag handler om å prestere på flere arenaer, og det stilles store krav. Hvis ungdommene ikke klarer å henge med på kravene som settes i denne kulturen, så oppsøker de gjerne andre miljøer for å bli akseptert. Det kan føre til at de begår lovbrudd, sier Nordtvedt, som presiserer at det ikke ligger noen forskning bak hans uttalelser.

Han er opptatt av at politiet skal gjøre det de kan for å bekjempe ungdomsvolden, men vil også ha foreldre og foresatte mer på banen.

– De må være tettere på sine håpefulle. Jeg tror avstanden mellom foreldrene og barna er blitt større, og jeg tror ikke de voksne får med seg hva de yngste foretar seg på sosiale medier, sier Nordtvedt.

– Bry dere

– Vet vi godt nok hva ungdommene våre gjør?

Lensmann Arne Henrik Ulvin stiller spørsmålet. Han mener ungdommene har sitt sosiale liv via PC, nettbrett og mobil.

– Kanskje må mor og far bli enda mer engasjert. Bry dere om hva ungene holder på med. Både politiet, foreldre og foresatte og skolen må sette inn tiltak for å korrigere ungdommene. Vi må alle bidra, sier Ulvin.

Han understreker at Værnesregionens håpefulle generelt er både glad, positiv og fornøyd med livet og viser til Ungdata-undersøkelsen.

– Det må vi ikke glemme. Det er et fåtall ungdommer som ødelegger for mange, forteller Ulvin.