Området ved Storfossen i Malvik skal rustes opp for 500.000 kroner. Stien ned mot attraksjonen i Homlavassdraget er slitt og delvis ødelagt av ferdsel.

Nå skal området tilrettelegges med ny gangbane, utsiktspunkt, sittegrupper og sikringsgjerde.

– Vegetasjonen på stedet er opptråkket og det er ikke veldig tiltalende å besøke fossen., sier Jan-Erik Andersen.

Han er seniorrådgiver ved klima- og miljøavdelingen hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag og forteller at det er satt av 500.000 kroner til arbeidet.

Tilskudd fra staten

Pengene er bevilget over statsbudsjettet og øremerket tiltak i verneområder. Andersen opplyser at fylkesmannen har søkt om midler til tiltaket og at opprustningen av Storfossen ble prioritert av Miljødirektoratet i 2018.

– Midlene er bevilget i år og må dermed brukes i 2018. Vi arbeider ut ifra et mål om å bli ferdig i løpet av høsten, sier Andersen.

Ut på anbud

Et arkitektforma er hyret inn for å tegne prosjektet. Jobben skal legges ut på anbud og utføres i perioden mellom august og oktober. Andersen sier et vesentlig moment er å restaurere skadet natur og å tilrettelegge for å hindre videre slitasje.

– Vi er opptatt av at tilretteleggingen skal være estetisk pen, holdbar og brukervennlig. Det blir en betydelig kostnad for å få det til slik, sier han.

Oppgraderer hele stien

I 2015 ble det vedtatt å verne 66 skogområder i Norge. Deriblant Homlavassdraget. I den forbindelse ble det laget en såkalt forvaltningsplan for området. Gjennom dette arbeidet mottok Malvik kommune et tilskudd på 281.000 kroner for å ruste opp hele turstien langs lakseelva.

Det arbeidet har allerede startet og skal fullføres i løpet av de nærmeste årene. I 2017 ryddet Malvik bygdeservice traseen for nedfall og krattskog.

Skilt og tavler

I vår skal frivillige fra veteranklubben i Hommelvik IL bekle stien mellom Krana bru og Kringelmyra med informasjonstavler og retningsskilt. Seniorrådgiver Andersen tror oppgraderingen vil øke ferdselen på strekningen.

– Jeg regner med det blir mer trafikk langs stien i tida framover. Derfor er det også viktig at det som bygges ved Storfossen tåler belastningen, sier Jan-Erik Andersen.

Denne foreløpige tegninga viser hvordan fylkesmannen ser for seg området ned mot Storfossen etter oppgraderinga. Illustrasjonen viser blant annet trappa, gangbanen og to nye rasteplasser. Foto: Illustrasjon