– Er man uerfaren med girkjøring så synes jeg man bør gå for automatkjøring i første omgang. Girstanga krever mye fokus og gjør det vanskeligere for en uerfaren elev å følge med på trafikken. Trafikkregelbrudd er mye mer alvorlig enn tekniske feil, forteller Lene Husbyn, kjørelærer hos Stjørdal-Meråker Trafikkskole.

(Saken fortsetter under bildet)

Kjørelærer Lene Husbyn tror det kan være en fordel med "automatlappen" om man er uerfaren med girstang. Foto: Stine Aarvik

Det er ifølge kjørelæreren ingenting i veien for å bygge på førerkortet med manuelle ferdigheter senere.

– Man kan alltids ta førerprøven for manuell senere, når man har blitt trygg i trafikken. Det er nemlig ikke nødvendig å ta hele kjøreopplæringen på nytt.

Har fått reaksjoner

Trafikkskolen har også anskaffet elbil, og skole-elbilen har utelukkende høstet skryt hos elever og kjørelærere.

– Vi har ventet litt med innkjøp av elbil fordi vi ønsket oss en bil som kunne gå i fem-seks timer uten lading. Det gjør denne, sier Husbyn, og sikter til den nyinn-kjøpte Opel Ampera’en som står parkert utenfor.

Flere fordeler

Husbyn ser flere fordeler med elbil, også for elevene sin del.

– Glattkjøringsprisen blir billigere om eleven velger å kjøre opp med elbil. Dette skyldes at vi slipper bom på vei til glattkjøringsbanen på Lånke.

Det er derimot ikke alle som deler kjørelærerens fascinasjon.

– Vi har fått både positive og negative reaksjoner. De negative går ut på at vi jammen ikke må tro vi er en miljøbevisst trafikkskole bare fordi vi har en elbil, når vi i tillegg bruker dieselbiler.

Vil kjøre manuell

I dag er det flere fremtidige sjåfører som deltar på undervisningen:

– Jeg kjører opp til manuell fordi jeg vil være i stand til å kjøre all slags biler, sier Even Støen (17) fra Kyrksæterøra.

Marit Østtun (17) fra Meråker tror manuelle ferdigheter kan komme godt med i jobbsammenhenger.

– Jeg tror det er lurt å være i stand til å kjøre både automat og manuell. Kan hende man får en jobb der man må kjøre manuelle biler.

Ombestemte meg

Dette er forsåvidt Odd Arne Dalåmo (20) fra Meråker enig i, selv om han valgte en litt annerledes vei til førerkortet enn de to førstnevnte.

– Jeg startet egentlig med manuell, men ombestemte meg etter bare en kjøretime.

Husbyn forteller at de fleste foreldre har automatbil hjemme, og derfor kan det være gunstig for hele familien at den som skal kjøre opp velger automat.

– Det er en fordel og la ungdommene kjøre opp med automatbil om familien har en slik stående hjemme. Jeg tror det er lurt å bruke det man har, i stedet for å gå til innkjøp av en ekstra bil med gir.

Foreldrene kjører automat

Både Støen, Østtun og Dalåmo forteller at foreldrene kjører automat.

– Jeg øvelseskjører med automat hjemme. Da får jeg konsentrert meg mye mer om det som foregår i trafikken til fordel for det tekniske, forteller Østtun.

Selv om kjørelærer Husbyn oppfordrer elevene til å kjøre elbil, håper hun at pågangen ikke eksploderer med det første.

– Det blir et problem hvis alle plutselig vil kjøre elbil. Vi skal se hvordan det går med to elbiler i første omgang.