I løpet av mai måned skal fem nye grensekontrollører være på plass.

– Dette er et skritt i riktig retning. Nå får vi muligheten til å jobbe mer effektivt opp mot grensekontrollen, sier Tore Sparby, som er avsnittsleder grensekontroll Trøndelag, stasjonert ved Trondheim lufthavn Værnes.

Større fagmiljø

Han har snakket varmt om behovet for flere politistillinger på flyplassen i lang tid. Nå er Værnes tildelt fem nye stillinger som er øremerket grensekontroll. Hovedoppgaven er kontroll av reisende inn og ut av ytre Schengen via flyplassen og langs sjøveien. Alle stillingene innebærer at man er politiutdannet.

– Nå får vi flere på hvert vaktsett og blir mindre sårbar hvis det oppstår uforutsette ting. Både fleksibiliteten og fagkompetansemiljøet blir større. Hovedmålet er å gi en bedre kontroll og skape bedre resultater, sier Sparby.

Etter nyansettelsene består politiet på flyplassen av fire sivile grensekontrollører og 11 politiutdannede grensekontrollører, i tillegg til Sparby. Værnes er nå et eget tjenestested og er omdøpt til et lensmannskontor. Tjenestemennene på grensekontroll bidrar i dag noe i vakt- og patruljesystemet til politiet i Værnesregionen. Alle har fortsatt oppmøte ved Stjørdal lensmannskontor hver morgen. Ingen er øremerket til å jobbe heltid på flyplassen foruten de fire sivilie grensekontrollørene.

– Vi jobber med å skille «partene», slik at vi som jobber på Værnes skal jobbe selvstendig og ikke være en del av vakt- og patruljesystemet og omvendt. Det er bedre for alle parter å ha dedikerte folk med spisskompetanse, forteller Tore Sparby.

I hans forslag til bemanningsplan som er behandlet i Trøndelag politidistrikt, er det satt opp 22 ansatte på Værnes.

– Det tar noen år før vi kommer opp på antallet vi bør være, og må bygge oss gradvis opp.

Søknadsfrist

Søknadsfristen for de nye stillingene går ut tirsdag 27. februar. Tore Sparby håper å ha alle fem på plass før 1. juni.

– Jeg regner med det blir en god del søkere, sier han.